ОИСР понижи рязко прогнозите си за растежа на световната икономика до посткризисно дъно

  • 19 септември 2019 13:46

  • 349
  • 0
ОИСР понижи рязко прогнозите си за растежа на световната икономика до посткризисно дъно
© Pixabay

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали рязко прогнозата си за световния растеж до най-ниско ниво от последната глобална финансова и икономическа криза насам, цитирайки негативното влияние на търговската война между САЩ и Китай.

ОИСР предупреди, че световната икономика рискува да влезе в нова, трайна фаза на слаб растеж, ако правителствата продължат да се колебаят как да реагират, предаде БНР.

Според оповестения в четвъртък междинен доклад за икономическите перспективи на базираната в Париж организация, глобалната икономика ще нарасне през настоящата година с едва 2,9% след повишение с 3,6% през 2018-а и при предишна прогноза (от месец май) за експанзия с 3,2 на сто, като това може да се окаже най-слабият растеж от последната глобална финансова криза през 2008-а и 2009-а година. За следващата година ОИСР очаква слабо подобрение на растежа до 3,0%, но при предходна оценка от месец май за доста по-добра икономическа експанзия от 3,4 на сто.

"Това, което изглеждаше като временното търговско напрежение, се превръща в дълготрайно ново състояние на търговските отношения", заяви пред Ройтерс главният икономист на ОИСР Лоранс Бун. "Глобалният ред, който регулира търговията, изглежда преустановен и ние се намираме в нова ера на по-малко сигурни, предимно двустранни и понякога агресивни търговски отношения", добави тя.

Според г-жа Бун ръстът на търговията, който бе основният двигател на глобалното икономическо възстановяване след последната финансовата криза преди едно десетилетие, е спаднал от 5% през 2017-а година в негативна територия.

Междувременно растящото търговското напрежение вреди на бизнес доверието, забавяйки растежа на инвестициите от 4% преди две години до едва 1%.

Според Лоранс Буун има доказателства, че търговската война ще повлияе негативно на американската икономика, засягайки някои промишлени производства и предизвиквайки фирмени фалити.

С оглед на това ОИСР намали и своите прогнози за растежа на най-голямата световна икономика до 2,4% през тази и до 2,0% през следващата година от предходни оценки през май за повишаване на БВП на САЩ с 2,8% през 2019-а и с 2,3% през 2020-а година.

Голямата международна икономическа организация на развитите държави очаква и по-слаб растежа на икономиката на Китай от 6,1% през настоящата година (спрямо 6,2% в доклада през май) и от 5,7% през следващата година (спрямо 6,0% оценка през май).

ОИСР изчислява, че евентуален траен спад на китайското вътрешно търсене с около 2% годишно може да предизвика значителен негативен ефект върху глобалната икономика. Ако този спад бъде придружен от влошаване на финансовите условия и от по-голяма несигурност, подобен сценарий ще означава, че глобалният икономически растеж ще бъде намален с 0,7 процентни пункта годишно през първите две години на подобен шок.

Според ОИСР въздействието от по-нататъшно ескалиране на търговското напрежение между САЩ и Китай може да намали в близките години разширяването на китайския БВП с цял 1%, на БВП на САЩ с 0,7% и на световният БВП с 0,6%. Евентуален Брекзит без сделка пък може да отнеме от БВП на Великобритания близо 3% към 2022-а година, а от БВП на еврозоната - 0,6 на сто.

Базираната в Париж организация очаква растеж на британската икономика през тази година от едва 1% (под 1,2% през май) и през следващата година от 0,9% (под 1,0% през май), но само ако Обединеното кралство напусне ЕС със споразумение за временен период след развода, което обаче въобще не изглежда сигурно на този етап. Ако обаче Великобритания напусне съюза без сделка, нейната икономика ще бъде с 2% по-слаб през периода между 2020-а и 2021-а година, дори ако самото напускане е относително гладко и при запазване на цялата настояща оперативна инфраструктура.

При такъв негативен сценарий (Брекзит без сделка) икономиката на еврозоната няма да бъде пощадена от отрицателните последици, като нейният БВП може да отслабне с 0,5% през следващите две календарни години.

ОИСР намали прогнозата си за цялата еврозона най-вече с оглед на забавянето на най-голямата икономика в единния валутен блок - немската, която се очаква да навлезе през текущото тримесечие в техническа рецесия.

Според ОИСР икономическият растеж в еврозоната ще се забави през настоящата година до 1,1% (под 1,2% прогноза през май) и до 1,0% през 2020-а година (под 1,4% през май) .

Базираната в Париж организация предполага, че правителствата са в състояние да обърнат спираловидно растящата несигурност и да инвестират повече в инфраструктура, което може да помогне за ограничаване на рисковете за икономическия растеж.

Радина Лазарова
349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини