Финансовият съветник на Стив Джобс: Трябва да се отдадеш на страстта си

  • 07 юли 2019 19:48

  • 1439
  • 0
Финансовият съветник на Стив Джобс: Трябва да се отдадеш на страстта си
© Кадър: БТВ

Ако наистина можеш да помогнеш на някого да се приспособи към парите и да ги превърне от богатство в ценност, тогава си помогнал не само на него и семейството му, помогнал си и на света”. Тези думи принадлежат на човека, грижил се за парите на Стив Джобс и Стив Возняк.

Лари Бийл е възпитаник на Станфорд, финансов консултант и инвестиционен мениджър с повече от 50 години опит с технологичните компании от Силициевата долина. Бийл дава инвестиционни съвети на едни от първите високотехнологични милионери в долината на успеха. След като развива успешен собствен бизнес, сега той помага на млади предприемачи да направят същото. Основател е на фондацията „Интеркултура” и Българският център по предприемачество. Основава компанията си през 1969 г. и предстои да отпразнува 50-тата ѝ годишнина.

„Започнах я, защото исках да остана в Калифорния и сам да си бъда шеф”, разкрива Бийл пред БТВ.

„Събрах се с двама от съучениците си и се запитахме какво да правим. По-точният въпрос беше какво можем да правим. Всичко, което започнахме, беше образование. С това се бяхме занимавали цял живот. Може би можехме да започнем бизнес, в който образоваме хората. И така започнахме с лични финанси, учейки хората как да боравят с финансите си, и как да инвестират тези пари, как да се справят с това да си богат”, спомня си финансистът.

„Бъдете сигурни, че приемате съвети от хора, които не са в конфликт на интереси”, според него е най-добрият съвет, който е давал на клиентите си.

„Винаги се оказваше, че да разпределяш средствата на места, несвързани едно с друго, беше много по-безопасен път, отколкото да се опитваш да познаеш коя ще е следващата най-успешна компания”, разказва Бийл.

"От всички 300 заможни хора, с които съм работил, двама наистина се бяха отдали на правене на пари. Те искаха да бъдат богати. За останалите парите бяха вторичен продукт. Нещо, за което те не искаха да се притесняват, и затова наемаха мен. Те искаха да се съсредоточат върху изработването на Apple 2, на компютри, и т.н. Парите бяха отвъд крайната им цел”, разкрива Лари Бийл.

Според него нашата страна също може да има предприемач като Стив Джобс. „Това, което трябва да направиш, за да станеш Стийв Джобс в България, е да се отдадеш на страстта си. Не се опитвай да предпазваш, не слушай родителите си. Не прави това, което е нормално, прави това, което те мотивира. Прави го със 100% убеденост”, съветва експертът.

„Стийв Джобс беше наистина успешен, но не винаги добър човек. Затова мисля, че вие в България можете да създадете по-добра версия на Стийв Джобс, защото мисля, че много от вас искат да бъдат добри хора”, казва Лари Бийл.

„Талант означава да знаеш какво не знаеш. Защото, ако знаеш какво не знаеш, тогава ще се опитваш да запълваш дупките в знанието си, разпознавайки хората, с които да работиш и които имат уменията, които са отвъд възможностите ти”, смята Лари Бийл.

„Много хора мислят: „Идеята е моя. Аз съм по-умен от всеки друг, защото аз измислих тази идея. Ще я осъществя и ще забравя за всички останали”. Тези хора се издигат и падат рязко. Но тези, които могат да се отдръпнат и да наемат хора, по-умни от тях самите в подходящото време в кариерите си и развитието на компаниите им, ще бъдат победителите”, убеден е финансистът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини