Fitch повиши перспективата пред рейтинга на Българската банка за развитие

  • 02 април 2019 14:22

  • 294
  • 0
Fitch повиши перспективата пред рейтинга на Българската банка за развитие
© Българската банка за развитие

Международната рейтингова агенция Fitch повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг на Българската банка за развитие от „BBB“ със стабилна на „BBB“ с положителна перспектива.

Това е най-високият възможен кредитен рейтинг за финансова институция в България, съобщиха от пресцентъра на Българската банка за развитие. Оценката на рейтинговата агенция се базира на надеждната подкрепа на суверена – българската държава, на добрите финансови резултати на ББР, както и на ролята й в подкрепа на икономическата политика на правителството. Положителната перспектива показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг. В съобщението на агенцията е посочено, че в случай на следващо повишение на рейтинга на България този на ББР най-вероятно също ще бъде повишен.

Към края на 2018 г. активите на Българската банка за развитие нараснаха с 22% спрямо същия период на 2017 г. и надхвърлиха нивото от 3 млрд. лв. Банката поддържа най-високите нива на ликвидност и капиталова адекватност в българската банкова система: капиталовата й адекватност възлиза на 40,5% при средно 20%, като коефициентът на ликвидно покритие е над 1300% при средно 228%. Предоставените на бизнеса кредити през 2018г. са в размер на почти 400 млн. лв. – в сравнение със 120 млн. лв. за 2017, а броят на подкрепените предприятия чрез он-лендинг програмите на ББР нарастна 4 пъти.

През 2018 г. банката е договорила дългосрочен инвестиционен ресурс на стойност над 1,5 млрд. евро от чуждестранни финансови институции, сред които Китайската банка за развитие и Китайската ексим банка. ББР си партнира активно също с Европейската инвестиционна банка, Банката за развитие към Съвета на Европа, Немската банка за развитие KfW и др.

Бяха създадени и три нови дъщерни дружества на Българската банка за развитие – Фонд за капиталови инвестиции, ББР Лизинг и ББР Факторинг, които заедно с Националния гаранционен фонд и Микрофинансиращата институция „Джобс“ превръщат институцията в пълноценна финансова група.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
294 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини