През април 2019 г. оборотът в търговията на дребно намалява с 0.2% в сравнение със същия месец на предходната година

  • 07 юни 2019 11:18

  • 259
  • 0
През април 2019 г. оборотът в търговията на дребно намалява с 0.2% в сравнение със същия месец на предходната година
©

По предварителни сезонно изгладени данни през април 2019 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени запазва равнището на предходния месец. Това показва статистика на Националния статистически институт (НСИ).

През април 2019 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 0.2% в сравнение със същия месец на предходната година.

През април 2019 г. се наблюдава спад на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.6%, а при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано увеличение, съответно с 2.4 и 0.4%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено нарастване при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.0%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.8%. По-значителен спад се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 5.8%.

През април 2019 г. в сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът намалява при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 3.4%, докато при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава увеличение, съответно с 2.8 и 0.9%. По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 18.2%. Спад е отчетен при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 4.8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4.3%.

Мая Йорданова
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини