Световният икономически растеж ще се забави до 2,6 процента през 2019 година

Световният икономически растеж през 2019-а година ще се забави до по-слабите от очакваните 2,6 процента, преди да се подобри слабо до 2,7 на сто през 2020 година. Такава прогноза прави Световната банка в доклада си за първото полугодие.

Предишна оценка на Световната банка беше за икономически растеж в глобален план от 2,9% през настоящата година, като занижената прогноза се дължи на по-слаби от очакваното международна търговия и инвестиции. За 2021-година се очаква растежът постепенно да се повиши до 2,8% в резултат на продължаващи благоприятни глобални условия на финансиране и умерено възстановяване в развиващите се пазари и развиващите се икономики. Банката обаче предупреди, че рисковете за икономическите перспективи остават твърдо надолу с оглед на опасността за ескалиране на търговските напрежения, предаде БНР.

Основен повод за загриженост дава забавянето на растежа на световната търговия до най-слабо ниво след глобалната финансова криза преди десет години и спада в бизнес доверието, отбеляза Световната банка. Растежът при нововъзникващите пазари и развиващите се икономики се очаква да се стабилизира през идната година. Някои страни оставят зад себе си периодите на финансово напрежение, но икономическата динамика продължава да е слаба.

Увеличаването на брутния вътрешен продукт (БВП) при развитите икономики ще се забави през 2019 година, особено в еврозоната, заради по-слабия износ и инвестиции. Прогнозира се, че растежът на икономиката на САЩ ще се забави до 2,5 процента тази година и още повече - до 1,7 процента - през 2020 година. Очаква се растежът в еврозоната да се колебае около 1,4 на сто през 2020-2021 година. Слабата търговия и вяло вътрешно потребителско търсене ще оказват отрицателно влияние върху икономическата дейност въпреки подкрепата, която продължава да предоставя паричната политика.

Според прогнозите на Световната банка икономическият растеж в България ще се забави минимално през 2019 година до 3 процента спрямо 3,1 процента през 2018 година, преди да отстъпи до 2,8 на сто през 2020 и 2021 година. Прогнозира се темпът на увеличение на брутния вътрешен продукт в Западните Балкани да остане стабилен - 3,8 процента през 2020 година, като инвестициите в инфраструктурата и частното потребление ще помогнат за растеж в икономики като тези на Косово, Република Северна Македония и Сърбия.

Перспективите пред региона остават подложени на значителни рискове. На водещо място сред тях се нарежда по-голямото от очакваното забавяне в еврозоната, която е най-важният търговски партньор на региона.


 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет