Ева Майдел: България изпълнява поетите ангажименти по пътя към Еврозоната

  • 25 октомври 2018 14:40

  • 767
  • 1
Ева Майдел: България изпълнява поетите ангажименти по пътя към Еврозоната
©

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите за еврото и финансовите услуги Валдис Домбровскис в Европейският парламент в Страсбург в сряда 24 октомври 2018г., съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Двамата обсъдиха напредъка на България в процеса по влизане на страната в Еврозоната и Банковия съюз, както и преговорите по регламента за такси на презграничните плащания, по който Майдел е основен докладчик на европейския парламент.

„Българското правителство продължава активната си работа за присъединяване на страната в ядрото на ЕС – Еврозоната и Банковия съюз, като до момента изпълнява поетите през юли 2018г. ангажименти. В началото на октомври Министерство на финансите информира Европейската централна банка за проектопромените в законодателството ни, нужни за членството на България в Банковия съюз. Според плана за действие за приемане в ERM II на Министерство на финансите българските институции имат готовност да приемат промените до края на годината и в момента очакват проверките на качеството активите на банките, които ЕЦБ ще остществи“, заяви българският евродепутат по време на двустранната си среща с еврокомисар Домбровскис.

Снимка: Пресцентър ГЕРБ

Двамата обсъдиха и напредъка по преговорите по регламента за таксите за презграничните плащания. Ева Майдел сподели, че работи за предотвратяване на дискриминация между граждани и бизнеси в еврозоната и извън нея.

„В момента в ЕС потребителите, живеещи в страни от Еврозоната, плащат ниски или дори нулеви такси за преводи в евро, а тези в страните извън Еврозоната, сред които и българите, плащат чувствително и неоправдано по-високи такси за такива преводи. Целта ни е да ги намалим и да направим голяма стъпка напред за изграждането на общ европейски пазар за плащанията,“ сподели още Ева Майдел.

На 5 ноември 2018г. в комисията по икономически и парични въпроси предстои да бъде гласуван докладът на българския евродепутат, а след това започват преговори с държавите-членки от Съвета на ЕС по финалното приемане на законодателството.

Последвайте канала на

Владимир Василев
767 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.26 | 20:12

1
Калинка....................

Добави коментар

Водещи новини