КФН: Застраховането и пенсионните фондове са стабилни

  • 03 февруари 2017 09:37

  • 2679
  • 0
КФН: Застраховането и пенсионните фондове са стабилни
©

Българският застрахователен сектор покрива повече от 100% от капиталовите изисквания, а допълнителното пенсионно осигуряване у нас е устойчиво. Това са изводите от прегледа на активите на пенсионните фондове и стрес тестовете на застрахователите и презастрахователите, съобщиха от КФН.

За 13 застрахователни дружества са установени дефицити към 30 юни м.г. и 7 от тях вече са предприели необходимото, за да увеличат собствените си средства. Останалите работят в същата посока.

Ще бъдат наложени последващи действия от КФН за възстановяване на 5 застрахователя, които съвместно имат пазарен дял от 1,49% в премийния приход на пазара. Тези 5 предприятия ще имат 3 месеца, за да повишат собствените си средства за покриване на минималното капиталово изискване, както и още три месеца, за да покрият капиталовото изискване за платежоспособност. Два застрахователя ще трябва да представят доклади за напредъка на КФН, определящи предприетите мерки и постигнатия напредък за покриване на капиталовото изискване за платежоспособност до края на 2017 г.

Стрес тестът, който се проведе на застрахователния сектор е в своята финална фаза. Изследваните сценарии бяха: неблагоприятни пазарни условия (сценарии двоен стрес), стрес със земетресение, с наводнение и стрес с недостиг на резервите. Един от предварително дефинираните сценарии за живото (пре)застрахователните предприятия беше определен като стрес на риска от дълголетие. Обединение на всички стрес сценарии не беше необходимо, тъй като всички те се считат за независими един от друг.

Резултатите показват устойчивост на сектора по допълнително пенсионно осигуряване. Активите на пенсионните фондове са налични и се съхраняват от банките-попечители в съответствие с нормативните изисквания. Не са установени отклонения от приложимата регулаторна рамка по отношение на прегледа на инвестициите в свързани лица. Прегледът на активите на пенсионните фондове в България обхвана всички 18 фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване (универсални и професионални) и всички 9 фонда за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Общата стойност на проверените активи възлиза на над 93 на сто от активите на фондовете. Резултатите от прегледа на активите на ПФ отчитат необходимост от корекции, които общо за сектора възлизат на 33 млн. лв. или 0,3 на сто от активите на проверените 27 пенсионни фонда към 30 юни 2016 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2679 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини