Застрахователите вече ще са по-мнителни при изплащане на обезщетения при катастрофи

  • 25 януари 2017 20:19

  • 29319
  • 5
Застрахователите вече ще са по-мнителни при изплащане на обезщетения при катастрофи
© Булфото (aрхив)

Застрахователите ще станат по-мнителни при изплащането на обезщетения от ПТП-та заради последните промени в Закона за движение по пътищата. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на застрахователите в България Светла Несторова, съобщава Дарик.

По думите й наредбата, с която шофьорите вече нямат задължение да уведомяват КАТ за произшествия без ранени дори при обездвижени коли, ще позволи на мошениците да се вихрят на воля и ще се появи казус кое е измама и кое истина при щетите по автомобилите.

Възможно е промяната да повлияе и на цената на застраховките. В страната ежегодно стават над 9000 тежки катастрофи, по които екипите на КАТ работят, обясни шефът на Пътна полиция Бойко Рановски. "Хората за това плащат застраховки и затова имат опцията да попълват двустранни протоколи. Има случаи, когато не е необходимо да чакат посещение от органите на Пътна полиция. Все пак на година стават над 9000 тежки ПТП-та, които задължително се посещават от наши служители. Останалите произшествия, които са с материални щети, са хиляди и едва ли можем да посетим всяко произшествие", каза Рановски.

Рановски обясни още, че промените в Закона за движение по пътищата, които разписват новите правила, са направени с цел да се уеднаквят разпоредбите от новия кодекс за застраховането. По думите му застрахователи масово не са изплащали обезщетение на собственика, в случаи, в които единият автомобил е с лека щета, но според закона тя възпрепятства неговото предвижване. А според изпълнителния директор на една от застрахователните компании у нас - Евгени Игнатов, промените ще доведат до увеличаване на застрахователните измами.

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова смята, че най-голямата опасност за гражданите е: "Този занижен контрол. На практика мошениците ще могат да действат на воля. Застрахователите ще трябва да станат по-мнителни". Тя допълни, че цената на застраховките е вследствие от проявлението на риск. По думите й, ако има измами и проявлението на риска се засили, а възможността за контрол отпадне, това ще се отрази на цените на застраховките.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
29319 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Никой

2017.02.02 | 15:05

5
Абсолютно съм съгласен. В Европейските държави може да се вземат примери на добре функциониращи системи със застраховките. Но тук целта е не да се направи както в Европа, а да се изкопчат допълнително пари.

2017.02.02 | 15:05

4
Нали щеше да има система бонус-малус демек тези които нямат нарушения ще плащат по малка гражданска май си остана само на думи.

2017.01.31 | 10:55

3
Какви са тези малоумни оправдания. Решението е просто - тези с висок риск (катастрофи) - плащат значително по-големи суми за застраховка. Така е по света и системата си работи.
Кур

2017.01.31 | 10:55

2
Кога са плащали тези курви

2017.01.31 | 10:55

1
то е ясно кои са мошениците

Добави коментар

Водещи новини