БНБ трябва да обяви получени преди фалита на КТБ бонуси

  • 21 януари 2016 14:37

  • 1748
  • 2
БНБ трябва да обяви получени преди фалита на КТБ бонуси
©

Българската народна банка трябва да обяви как членовете на управителния й съвет са разпределили бонусите, получени преди фалита на Корпоративна търговска банка. Това е постановил Върховният административен съд след жалбата на депутати от Реформаторския блок.

Депутатът Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на припомни, че за първите 6 месеца на 2014 година са били раздадени 557 хиляди лева. Той постави няколко въпроса. "Кой колко е получил, какви допълнителни възнаграждения е получил шефът на банковия надзор преди фалита на КТБ? Как е била оценена неговата работа? Кой ги е определил? Това трябва да ни бъде отговорено съгласно решението на съда. Призоваваме БНБ след това ясно осъдително решение да не търсят нови вратички, да не се крият, а да отговорят на нашите въпроси. Призоваваме господин Радев, новия управител на БНБ, да покаже, че наистина води нова политика и да изпълни решението на съда в кратки срокове тази седмица", каза Димитров, цитиран от БНР.

Депутатът Петър Славов посочи, че решението на съда ще има тежест за всички публични длъжности: "Това решение е знаково и има обществена значимост не само по конкретният казус, а за всички публични длъжности на практика е приложимо, че техните възнаграждения не могат да бъдат определяни било то като служебна тайна, било като класифицирана информация или нещо подобно и да бъдат крити от обществото. От Реформаторския блок отново ще предложат промяна в закона, която да определи таван на възнагражденията в БНБ и останалите регулатори".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1748 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.01.26 | 16:04

2
kво стана с КТБ... всичко са потули...

2016.01.21 | 15:30

1
КОга!?!

Добави коментар

Водещи новини