Дянков към земеделците: 2012 г. ще е трудна и затова няма да има пари

  • 09 ноември 2011 19:22

  • 1216
  • 0
Дянков към земеделците: 2012 г. ще е трудна и затова няма да има пари
© Булфото

Парламентарната земеделска комисия одобри бюджета за земеделие за 2012 г., заради който зърнопроизводителите обявиха, че започват протестни действия.

Това обаче стана само с гласовете на ГЕРБ. На заседанието присъстваха земеделският министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на и министърът на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, който по-рано днес предупреди фермерите, че ако излязат на протест и блокират страната може да се простят с цялата субсидия.

Те са недоволни от факта, че парите за земеделие в бюджетната рамка за следващата година са с 230 млн. лв. по-малко от договорените между бранша и правителството през септември 570 млн. лв. От предвидените 340 млн. обаче едва 100 милиона са за национални доплащания за единица площ, въпреки че от МЗХ бяха поискани 310 млн. лева. Със 73 милиона ще бъдат субсидирани тютюнопроизводителите, а със 71 милиона - животновъдите, съобщи КРОСС.

Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи се защити като каза, че през последния месец е станало ясно, че 2012 г. ще бъде по-трудна от 2011 и, че в цяла Европа предстои рецесия. "2012 година ще е много по-лоша от 2011 и вероятно по-лоша от 2010 година. Това не го знаехме преди месец", каза той. "При това положение идеята да се прави консервативен бюджет стана оптимистична идея и по-скоро темата е дали този бюджет, който сега сме заложили, е достатъчно консервативен", допълни Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

Той каза, че е подписал споразумението "с открито сърце и със желание", но не си спомня вътре да се споменава за 230 млн. лева повече. Накрая финансовият министър направо заяви, че се надява в бъдеще подобни споразумения да не бъдат подписвани. "Надявам се, че занапред няма да има подобен натиск. Няма законова процедура, по която двама министри да трябва да подписват споразумение, с който и да е", отсече той.

В отговор Радослав Христов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, заяви, че е учуден от това как за три седмици финансовата политика на Европейския съюз се е влошила толкова много и допълни: "Неудобно ми е, че вицепремиерът с такава лекота полага подписи под документи, които не признава".

На свой ред земеделският министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на заяви, че категорично не подкрепя бюджета за следващата година. "Категорично съм против предложения бюджет от 340 млн. лв. за земеделие за 2012 г. Настоявам за 570 млн. лв.", каза той.

Депутати от опозицията го упрекнаха, че не е отстоявал достатъчно твърдо позицията си, на което той отговори с реторичен въпрос: "Какво искате да направя? Да се самозапаля ли?".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини