ЦГМ ежегодно да доказва разходите си, иска зам.-столичен кмет

  • 23 юни 2015 14:42

  • 1347
  • 0
ЦГМ ежегодно да доказва разходите си, иска зам.-столичен кмет
©

Центърът за градска мобилност /ЦГМ/ ежегодно да доказва и да защитава пред Столичния общински съвет /СОС/ разходите, които осъществява за дейността си и чак след това да ги получава, независимо дали става въпрос за обществен транспорт или за паркиране.

Предложението бе представено пред журналисти в Столичната община от зам.-кмета по транспорта Любомир Христов. То е отразено в доклада за сключване на договор между общината и ЦГМ за изпълнение на дейности по организация, управление и контрол на обществения превоз на пътници, който предстои да бъде утвърден от СОС на предстоящата сесия на 25 юни.

По думите на Христов договорът между общината и ЦГМ, разработен с техническата помощ на Европейската банка за възстановяване и развитие, урежда детайлно отношенията между двете страни. Той се отнася за реда и начина на разплащане на различните финансови източници, които се вливат в системата на обществения транспорт, както и за субсидиите и компенсациите, които се осигуряват от общината и държавния бюджет.

Регламентира се подробно разплащането на средствата, които се акумулират от зоните за краткотрайно платено паркиране към транспортните оператори, посочи зам.-кметът. Той каза, че средствата, които се изплащат на ЦГМ като възнаграждения за дейността, която осъществява, са фиксиран процент от приходите, които реализират.

По думите му този принцип на възнаграждение се запазва с разликата, че ЦГМ ще бъде задължен ежегодно да защитава пред СОС своите разходи, които ще се извършват през предстояща година.

Като част от икономическата рамка ЦГМ ще трябва да планира и приходите, които да обезпечат неговата дейност. Промените целят подобряване на контрола на изразходване на средства, посочи Христов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

1347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини