Комисията за КТБ си изяснила схемата за източване на банката

  • 12 май 2015 18:09

  • 2924
  • 1
Комисията за КТБ си изяснила схемата за източване на банката
© Булфото

От докладите на трите одиторски фирми категорично се потвърди моделът на източване на КТБ през мажоритарния собственик. Това заяви народният представител от ДПС и член на парламентарната комисия за КТБ Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, цитиран от „Фокус”.

„Банката е била създадена и управлявана като финансова пирамида”, добави той.

Цонев допълни, че всичко, което е написано и чуто за този модел, е абсолютно вярно и доказано от докладите. „Дори нещата са още по-фрапиращи, ще ги видите в нашия доклад. Констатирахме, че нещата са дори по-ужасяващи”, коментира той.

Цонев разясни, че всички в комисията се обединяват около това, че всичко ще бъде разказано в доклада, за да спрат спекулациите какво е представлявала КТБ.
„Тя не е била инвестиционна, няма никакви инвестиционни дружества, има пощенски кутии, в които се пълнят кредити, а в същия ден се раздават на други. Няма обезпечение – купища неща”, заяви Цонев.

Председателят на комисията Десислава Атанасова подкрепи изказването на Цонев като обясни, че не само за нея, но и за всички от комисията се е изяснила схемата за източване на банката.
„Това беше нашата основна цел. За нас наистина е ясно, че банковият надзор не е бил на мястото си и не е вършил работата си. Такъв ангажимент има съгласно и Закона за БНБ, и Закона за кредитните институции”, посочи тя.

На въпрос дали ще продължат да настояват за оставката на Иван Искров, Атанасова обясни, че оставките ще са факт рано или късно. „По-важното е обаче, когато НС занапред ще избира гуверньор на БНБ да заложи на човек с достатъчно висок морал и професионализъм. Въпреки че не се следва да даваме морални категории и оценки, някак си за цялото ни общество е ясно, че някои не се вписват”, каза още Десислава Атанасова.

Последвайте канала на

2924 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.13 | 05:34

1
"За нас наистина е ясно, че банковият надзор не е бил на мястото си и не е вършил работата си" значи вложителите които ще съдят държавата, ще спечелят, защото банковият надзор е държавен инструмент

Добави коментар

Водещи новини