Летище София отчита ръст на пътниците

  • 20 октомври 2011 07:42

  • 1402
  • 0
Летище София отчита ръст на пътниците
© Интернет

За деветте месеца на годината на летище София са обслужени близо 2,7 милиона пътници, като спрямо същия период на 2010 г. ръстът е с 6,6 на сто, съобщиха от аеропорта.

За полугодието обаче увеличението на пътникопотока е било 8,4 на сто. През август пътниците са били 2,2% повече от юли, а през септември ръстът е с 6,5 на сто от предходния месец.

Причината е, че основните превозвачи са увеличили седмичните си полети до София през летния сезон. Сред тях са „България Ер“, Wizz Air, авиокомпаниите от Lufthansa Group и други превозвачи като NIKI, AeroSvit, Air France, Turkish Airlines.

В резултат на увеличените полети летището отчита ръст от 7 на сто на пътниците по международните редовни линии. Три авиокомпании обаче се отказаха да оперират до столичното летище - Swiss International Air Lines, Climber Sterling и Pegasus.

С 9% повече са обслужените пътници и по вътрешните направления към Варна и Бургас, сочат данните. Лек спад се наблюдава в броя на излитанията и кацанията при сезонните туристически чартърни полети и бизнес авиацията.

Ръст от 7 на сто е постигнат при обработените товарни и пощенски пратки.

За деветте месеца на 2011 г. техният обем е нараснал с над 11 хил. тона, като превозените товари със специализирани карго полети за този период са с 11% повече спрямо миналата година.

Водещите дестинации за този период са Лондон, Виена, Париж, Варна и Мадрид.

Последвайте канала на

1402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини