Банките все по - често отказват кредит на малки фирми

  • 04 октомври 2011 20:44

  • 1290
  • 2
Банките все по - често отказват кредит на малки фирми
© Булфото

Ръст е отчетен при малките и средните фирми, които попадат в категорията рискови клиенти за банките у нас.

Това е и причината 36% от предприятията, който са поискали кредит миналата година, да не получат пари, съобщи бТВ.

Евростат вече отреди първо място на страната ни по отказани банкови кредити за малкия и средния бизнес.

По-трудното кредитиране не води бизнеса задължително до фалит, но намалява рязко неговата конкурентоспособност, твърдят работодателите.

Банките казват, че не са спрели парите за дребния бизнес, защото кредитирането е източник на печалби за тях. Не могат обаче да си позволят неразумно раздаване на пари, защото искат да останат стабилни. Обясняват, че фирмите получават отказ най-често ако имат лоша кредитна история.

Ипотечното обезпечение на добър имот, без значение в административна или жилищна сграда, улеснява отпускането на кредита, уточняват от банките. Някои финансови институции стимулират кредитирането, като  пускат пропорционални лихви.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1290 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Стоянов

2011.12.04 | 04:11

2
Банките въртят парите на хората и фирмите , НО когато хората и фирмите нямат пари и фалират банките ще си заминат с тях!!! Ако всички който имат пари в банки си изтеглят вложенията познайте какво става с банките.
Синтия

2011.10.05 | 00:56

1
Ние хубаво си гледаме нашите проблеми, но вижте какво споделя "Барак Обама" за България и българите: http://tinyurl.com/barack-obama-za-bulgaria (4-минутно интервю за БГ сайт) Надявам се нашата страна да има и по-добри дни!

Добави коментар

Водещи новини