Държавата да не запълва дупката в КТБ искат 61% от българите

  • 23 октомври 2014 16:23

  • 2112
  • 10
Държавата да не запълва дупката в КТБ искат 61% от българите
©

61% от българите смятат, че държавата не трябва да плаща финансовите поражения от събитията около КТБ, освен, разбира се, влоговете гарантирани по закон в размер до 100 000 евро. Това показва последното проучване на Института за модерна политика (ИМП).

Едва 17% от анкетираните смятат, че КТБ трябва да се оздрави с държавна помощ, и ако това е възможно, да бъдат възстановени големите влогове на компании и частни лица. 22% от запитаните пък нямат мнение по темата.

Въпреки силните етатистки настроения за държавна намеса в икономиката, констатирани по-нататък в настоящето проучване, очевидно социалната пропаст между бедни и богати и съществуващото негативно отношение и даже омраза от страна на все по-свиващата се средна класа спрямо незаконно забогателите в годините на прехода, дават своето отражение и при отговора на въпроса как трябва да се реши казусът с КТБ, обясняват социолозите от ИМП.

Настоящето представително за населението на страната социологическо проучване на Института за модерна политика показва наличие на силни етатистки и протекционистични нагласи в обществото. Данните от изследването сочат подчертана доминация на нагласите, според които държавата трябва да се намесва активно в икономиката и да поеме по-голяма отговорност за живота и съдбата на гражданите. Така например, 70 % от анкетираните се застъпват за засилване на държавното участие в индустрията, което дава добра социална база за провеждане на политика на реиндустриализация, разбирана обаче като възстановяване на печеливши някога производства, а не на фалирали в годините на прехода държавни мастодонти.

Наред с това, осем от всеки десет респонденти са на мнение, че държавата трябва да поеме по-голяма отговорност за издръжката на хората, отколкото сега - 82 %, а 89 % смятат, че държавата трябва да гарантира, че българите трябва да имат предимство пред чужденците, когато не стигат работни места.

Тези данни позволяват да се направи междинния извод, че в условията на "див" капитализъм, с какъвто се характеризира българското общество през последните 25 години, от който се облагодетелстват олигархията, определена прослойка политици и тяхната клиентела, растат очакванията на преобладаващото мнозинство от хората към държавата за постигане на повече социална справедливост.

На този фон "революционните" идеи - за радикална промяна, за смяна на системата и т.н., се радват на сравнително скромна популярност.

Твърдо "за" някакъв тип радикална или "революционна" промяна се произнасят близо една четвърт от респондентите - 23 %, а донякъде - 14 %. "Против" радикалните промени обаче е почти всеки втори - 48 %, а без мнение са 15 %.

Пречупени през партийната ориентация на респондентите, съвсем очаквано най-ниски стойности нагласите и очакванията за радикални, "революционни" промени се наблюдава сред избирателите на ДПС и БСП, а донякъде и на АБВ. Изненадващо, най-висока стойност на радикални нагласи и очаквания се регистрират не сред националистите от Патриотичния фронт и "Атака", а сред подкрепящите "България без цензура" и Реформаторския блок. Разбира се, заявеното категорично желание за радикална промяна, както и заявяваната крайна нетърпимост към статуквото са далеч по-отчетливи, в сравнение с реалната готовност да се предприемат конкретни действия, водещи до подобни промени. Данните подсказват, че радикалната промяна се мисли не през призмата на социални бунтове и ляв активизъм, защото левият електорат е пасивен по темата, а основно по линия на популистки и десни проекти. Това потвърждава тезите, че дясното и дяснопопулисткото в България са доста условни като категории и обществено-политическо съдържание.

Отношението на анкетираните към спорните енергийни теми, поставени на широка обществена дискусия през последните месеци, е недвусмислено, с изключение на казуса АЕЦ "Белене".

На най-голямо одобрение се радва строителството на "Южен поток" - подкрепят го повече от половината от респондентите - 51 %, а против са едва 14 %.

За сметка на това шистовият газ не се радва на широка популярност - едва 17-19 % от анкетираните подкрепят проучванията респ. добива на шистов газ на територията на България, а против са около една трета от респондентите 33-36 %.

По разделено изглежда общественото мнение за строителството на АЕЦ "Белене", макар че и там привържениците на проекта доминират над противниците - 37 % към 27 %. Всеки пети от анкетираните е без мнение по този въпрос, а 17 % се колебаят.

В проучването на Института за модерна политика бяха тествани нагласите на респондентите по отношение източниците на заплахи за националната сигурност на България.

На фона на настъплението на радикалния ислям в Ирак, Сирия и други горещи точки по света и жестокостите към пленниците, които се разпространяват от видеопропагандата на джихадистите, не е учудващо, че респондентите възприемат страните, в които има радикален ислям като водеща заплаха за националната сигурност на България - на такова мнение са 60 % от анкетираните.

На второ място като опасност се възприема заселването на множество емигранти от "Третия свят" - 43 %.

Почти всеки четвърти от анкетираните вижда вътрешен източник на опасност за националната сигурност в българските мафиотски структури - 23 %.

Данните от изследването на Института за модерна политика сочат, че опитите да се наслагва в обществото тезата за някаква "руска заплаха" за България и за наличието на някаква мнима "хибридна война" на Москва срещу София, не намират сериозен отзвук сред обществеността.

Едва 4 % е делът на респондентите, които привиждат в Русия опасност за националната сигурност на България. Трябва да се подчертае, че сходни са дяловете на онези респонденти, които смятат, че такава заплаха за нашата страна представляват САЩ - 6 %, или съседните ни страни на Балканите - 7 %.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
2112 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2014.10.24 | 17:06

10
Да търсят тези, които са откраднали парите ве, откъде на къде ние ще плащаме? Евродирективите да спасяваме частни банки, си ги наврете знаете къде!!! Някой като фалира, вика ли държавата да го спасява, защо аз трябва да спасявам крадливите якички?

2014.10.24 | 17:06

9
Харесва ми.

2014.10.24 | 17:05

8
Няма такава европейска директива за частни банки, фирми и т.н. с изклюение на държажните банки но такива в РБ няма. Трябва да се извърши парична реформа за да се пренаредят паричните потоци, да се намали влиянието на монополистите, мафията и банките-лихвари върху икономиката, и най- вече върху най голямото богатство на всяка държава - народа й. Нека си фалира. Ако фалира малка фирмичка в града Х да не би държавата да я спасява а?

2014.10.24 | 17:05

7
който има къща в Швейцария да си попълва 4,2 млрд, аз не искам да плащам
SMART ZA YBIECA BOIKOYGLY

2014.10.24 | 17:04

6
NE DARJAVATA RAZBIRA SE ---A ONZI BOIKO TIKVATA!!!!!

2014.10.23 | 20:21

1
Другарю сидерастоглу, стига си спамил със сидерастки ислямизъм срещу Бойко Борисов
Аз

2014.10.24 | 17:04

5
При управлението на тиквата държавните пари минаваха през КТБ ето къде отидоха парите????

2014.10.24 | 17:04

4
BOIKO TIKVATA KUPI NA CVETELINA KORAB S PARITE OT BANKATA

2014.10.24 | 17:04

3
Тя сама си го купи,кво да прави жената като вижда колко прост народ има,сега работете здраво за да и купите островче

2014.10.24 | 17:04

2
Аз мога да направя списък на тези , които трябва да възстановят с парите си КТБ ! Почва с ТИКВАТА !

Добави коментар

Водещи новини