Експерти: Действащото законодателство не е пречка за разрешаване на кризата около КТБ

  • 12 септември 2014 16:06

  • 1413
  • 1
Експерти: Действащото законодателство не е пречка за разрешаване на кризата около КТБ
©

Действащото законодателство не е пречка за разрешаване на кризата около КТБ, но е налице отказ от страна на БНБ да приложи закона. Около тази позиция са се обединили участниците в състоялата се днес в БСК среща между членовете на Експертния  консултативен съвет /ЕКС/ по проблемите на КТБ с Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет - омбудсман на България, съобщиха от камарата.

Участниците в срещата са се обявили против въвеждането на извънредно законодателство, но не са отрекли необходимостта от нормативни промени в посока към изграждане на ефективни механизми за публичен контрол върху действията на БНБ, тъй като  в момента според тях е налице свръхавтономност на централната банка.

Председателят на БСК Сашо Дончев е призовал за спешно свикване на Консултативния съвет по финансова стабилност, включващ ръководителите на БНБ, КФН и МФ, съгласно Закона за Комисията за финансов надзор /КФН/. Това е една от възможностите за поставяне на действията на БНБ под определен обществен и институционален надзор.

Членовете на ЕКС са информирали националния омбудсман, че двукратно в писмен вид са искали среща с ръководството на БНБ,  но предложението им за съдействие и експертиза за решаване на казуса "КТБ" е било отхвърлено без аргумент.

По отношение на механизмите за разрешаване на проблема "КТБ" участниците в срещата са били единодушни, че са против използването на публични средства за тази цел. Държавна интервенция е допустима, но не под формата на безвъзмездно финансиране, а чрез други финансови инструменти.

Пенчев е припомнил, че поставянето на банка под особен  надзор не означава единствено затварянето й "под ключ" за шест месеца, а Законът за кредитните институции предвижда широк набор от механизми за оздравяване на банката.

Националният омбудсман е изразил категорична готовност да съдейства за недопускането на умишлено провокирана финансова криза в страната.

Работодателите и синдикатите предвиждат да започнат съвместни действия на организирани протести, ако БНБ не влезе във функциите, които законът й възлага.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1413 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.13 | 14:42

1
mafiiata na dugan i stanihev ne pozvoliavat da se oglasi istinata cacarov e srahliv i e kuklana konci oglasi li se istinata naroda shte skoci srehto dps-bsp

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини