Няма да загубим пари по ОП "Конкурентоспособност", увери Щонов

  • 26 август 2014 10:35

  • 1510
  • 1
Няма да загубим пари по ОП "Конкурентоспособност", увери Щонов
© Булфото

Няма да бъдат загубени средства по оперативна програма "Конкурентоспособност", заяви пред БТА министърът на икономиката и енергетиката Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия.

Той съобщи, че през 2014 г. трябва да бъдат сертифицирани малко над 192 млн. евро безвъзмездна финансова помощ. До момента от тях са сертифицирани 118 млн. евро, а 16 млн. евро са в процес по сертифициране. Това означава, че почти 70 на сто от планираните за годината средства по оперативната програма са сертифицирани, посочи министърът.

Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия напомни, че сертифициращият орган е имал забележки по три процедури и по тях е било спряно сертифицирането. Управляващият орган на ОП "Конкурентоспособност" е отстранил нередностите и още на 20 август получихме зелена светлина за сертифициране по една от процедурите. В оптимални срокове ще изпълним коментарите и по другите две, така че чакащите 25 млн. евро ще бъдат подадени към Сертифициращия орган. Оставащите 33 млн. евро ще бъдат разплатени към бизнеса и сертифицирани до края на 2014 г., заяви министърът. По думите му тази цел е напълно постижима и средствата няма да бъдат загубени.

Общият бюджет на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1.39 млрд. евро, каза министърът. Той съобщи, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден Гаранционен фонд. По думите на министър Щонов по този начин ще се разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.

Въпреки неблагоприятната в климатично отношение година, според данните на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-май 2014 г. са с 5.3 на сто повече от 2013 г., коментира министърът очакванията на бизнеса за чувствителен спад в туризма през тази година.

В отговор на въпрос за средствата за национална реклама на туризма, министърът посочи, че крайната цел е 1 на сто от приходите от туризъм да бъдат насочени за национално промотиране на България, за изследване на целеви пазари, за маркетингови анализи. Ние като служебно правителство ще направим необходимия анализ и основата за следващия бюджет, тогава когато редовното правителство и парламентът ще могат по Конституция да го обсъдят и приемат под формата на закон, допълни министър Щонов.

В момента давам възможност на всеки мениджър на структурите към МИЕ да подобри работата си, каза министърът, попитан дали ще има смени в ръководствата на ресорни на министерството агенции. Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция, посочи министърът.

Последвайте канала на

1510 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.08.30 | 23:09

1
АУУУ, АМИ БОЙКО КАКВО РЕВА ЦЯЛА ГОДИНА ЧЕ ЩЕ ЗАГУБИМ.

Добави коментар

Водещи новини