Икономист: Ръководството на БНБ не трябва да се сменя

  • 14 юли 2014 11:00

  • 2009
  • 4
Икономист: Ръководството на БНБ не трябва да се сменя
©

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното свиква консултации с парламентарните политически сили и с представители на изпълнителната власт за обсъждане на финансовото състояние на държавата.

Междувременно прокуратурата се отказа от тезата за чувалите, с които са изнесени 205 милиона лева от КТБ в последния момент. Оказа се, че изнасянето е продължило три години. В интернет изтече и проектозакон за преструктуриране на банката, текстът беше разпространен с уговорката, че е получен по мейл от анонимен подател. Според икономиста Красен Станчев от Института за пазарна икономика, който даде интервю за БНР, последните събития около Корпоративна търговска банка и намерението за абсолютна ликвидна подкрепа означава, че със създаването на нова държавна банка данъкоплатците поемат всички разходи по покриването на депозитите и всички рискове от оздравяването на системата. "Струва ми се, че от събота на обяд има и политически, и обществен консенсус, че решението за одържавяване на "Креди Агрикол" не е подходящ вариант за решение на проблема. Наименованието на това, което ще се случи днес при президента, не е "финансовото състояние на държавата". Това е ограничен проблем в банковата система, който е свързан с няколко лица, с мажоритарния собственик и свързаните с него фирми. И този проблем се решава много добре от процедурите, предвидени в сега действащия Закон за банковата несъстоятелност. Нещо, което изисква специално законодателство, не се е случило. Това, което ми се струва, че се формира като общ знаменател на съгласието, е, че не трябва да има специално законодателство, че онези, които са рискували и са си дали парите в тази банка, трябва да си понесат последиците от своите решения. Следващото, което е ясно, че не трябва да се създава нова държавна банка. По реда на този закон Фондът за гарантиране на депозитите е основен играч", каза още Станчев.

Не трябва да има извънредно законодателство за Корпоративна търговска банка, заяви още той. Според него проектозаконът за преструктуриране на КТБ е по-скоро вреден. В него е предвидено основна роля в процедурата по несъстоятелност на банката да играе Министерството на финансите, а не Фондът за гарантиране на влоговете. Станчев е на мнение, че управлението на БНБ не трябва да се сменя в този момент. "Това не трябва да се прави в никакъв случай, защото, ако това НС започне да назначава управител на Централната банка, ще назначат седмина Пеевски на сегашните постове. Онова, което може да се направи и трябва да се направи относително бързо, е сегашното ръководство на Централната банка да се справи с проблема. По този начин то ще понесе отговорност и ще покаже, че може да се справи. Идеята за забрана да се говори за банки е много вредна. Общественото мнение е много здраво, политическият консенсус има правилна ориентация и обстоятелството, че тези неща се обсъждаха, беше причината да се появи такъв обществен консенсус", завърши Станчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2009 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.07.16 | 11:31

4
SLUTCHAYA SE PROFANIZIRA NIKOI TCHESTEN VLOJITEL NYAMA DA POSTRADA PO SVETA TAKIVA SLUTCHAI SA STOTICI S MNOGO PO GOLEMI'''IGRATCHI''A NACHITE POLITICI PARVENUTA TOVA TCHAKAT PONEJE NYAMAT KATCHESTVA YAHAT VSYAKA SENZACIA E TO VA E UJASNO-POMISLAITE...
@@@

2014.07.16 | 11:31

3
откога философите ( при това дървени) като соросоидната кратуна красен разбират от икономика. в бг политика е пълно с такива. не давай мнение за което шорош ти плаща а ние не искаме да чуваме. аман от продажни боклуци!
каката на баткото

2014.07.16 | 11:31

2
до мислещият глупак по-долу , и ти ли ще дадеш от джоба си тези 3 милиарда,че да не пострадат "честните " вложители! Помисли , ако можеш!
каката на баткото

2014.07.16 | 11:31

1
да,червени ми Красене ,не тряблва да се сменя, а да продължи да носи тежеста на 30 000 левови заплати и да покаже,че може да забатачи още по-дълбоко нещата!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини