Нямаме застрашени банки, увери Чобанов

  • 27 юни 2014 21:25

  • 3443
  • 0
Нямаме застрашени банки, увери Чобанов
©

Нямаме застрашени банки, категорично.

Това заяви в предаването „Панорама“ финансовият министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

Банките функционират. Като цяло обаче наблюдаваме една много замърсена среда. Среда, в която имаме слухове и съмнения, насочени с цел подкопаване на доверието към определени банки, коментира финансист номер 1.

Имаме среда, която се оказва податлива на слуховете, но за паника все още не може да се говори. Слуховете в момента водят до загуби. Преместването на пари от една банка в друга води до загуба на лихви, коментира министър Чобанов.

Той бе категоричен, че банковата система е с добра ликвидност и ще излезем от ситуацията.

Помолен да коментира как стои въпросът с влоговете, министърът на финансите отвърна: „Да, хората са сигурни за своите влогове. В случая имаме едно поведение, при което те преместват влоговете си от една банка в друга“.
Гарантирано им е всичко, ако си оставят парите там, където са, подчерта Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.

На въпрос има ли опасност от верижна реакция, подобна на тази от 90-те години, Чобанов е уверен: „Категорично в момента нямаме основание за никакъв аналог“.

Попитан и дали случилото се тази седмица е част от битката „Пеевски-Василев“, той каза: „Не смятам“.

Министърът обяви, че Министерство на финансите работи с тясна координация с Централната банка с цел намиране на най-доброто решение. Според него засега няма нужда да се взима още дълг, но това е възможно, „ако ситуацията изисква“.

За Чобанов не е нужно да се вика Международният валутен фонд и е хубаво всичко да се остави в ръцете на компетентните органи, които да изяснят случая.

Заедно с него в предаването гостуваха шефът на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, Атанас Мерджанов от БСП и Димитър Главчев от ГЕРБ.

Според Цонев „влоговете държавата ги е гарантирала чрез закона. Те са гарантирани в Централната банка. Не мога да разбера защо трябва да отидеш да си загубиш доходност, след като системата е гарантирана. Банковата ни система е стабилна“.

По думите на Атанас Мерджанов пък се прави опит да се посегне на финансовата стабилност на страната. Това е посегателство върху националната сигурност на страната, на мнение е социалистът.

Хората загубиха доверие в управляващите, добави от своя страна и Димитър Главчев. „Банковата ни система е в добро състояние и затова минахме лесно през финансовата криза. Най-добрият знак щеше да бъде премиерът и финансовият министър да подадат оставка. В същото време одобряваме мерките, които институциите предприеха, добави той.

Последвайте канала на

3443 0

Свързани новини

Свързани галерии

Водещи новини