Утре пласирт новия външен дълг за 1.5 млрд. евро

  • 25 юни 2014 21:19

  • 2242
  • 1
Утре пласирт новия външен дълг за 1.5 млрд. евро
© Булфото

Утре ще бъде пласиран новия външен дълг за 1.5 млрд. евро, съобщава "Капитал daily" по информация на свои източници. Утре сутрин се очаква да приключи и роуд шоуто, при което от понеделник насам започна представянето на емисията пред инвеститори в основни европейски столици.

Очаква се до обяд инвеститорите да подават заявките си за количеството, което искат да купят.

По предварителна информация дългът ще бъде издаден под формата на 10-годишни облигации с падеж през 2024 г., а очакваната от пазара доходност - малко над 3 на сто. Това е на практика цената, която държавата ще плати на инвеститорите.

Първоначално се е предвиждало да се пуснат два транша за 15-годишни облигации, а част от дълга да е с няколко по-краткосрочни. Пазарни участници коментират, че решението се базира на нежеланието на инвеститори да поемат по-дъгосрочен дълг. Вероятните причини за това са пониженият на 13 юни кредитен рейтинг на страната до най-ниското инвестиционно ниво и ситуацията около КТБ.

С набраната сума трябва да се плати падежиращият през януари стар дълг за 1.086 млрд. долара и да се покрие предвидения в бюджета за тази година дефицит за 1.5 млрд. лв., припомня "Дневник".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2242 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
никой

2014.06.27 | 18:03

1
Някой може ли да ми каже колко беше външния дълг на България в началото на \"демокрацията \" и колко е сега?

Добави коментар

Водещи новини