Нов лицензионен режим за бизнеса ще има, ако се премахне старият

  • 14 април 2014 12:00

  • 1174
  • 0
Нов лицензионен режим за бизнеса ще има, ако се премахне старият
© Булфото Архив

Нов лицензионен или разрешителен режим за бизнеса ще може да се въвежда само ако се премахне съществуващият в момента. Този принцип на работа е една от 20-те стъпки в екшън плана на правителството за реиндустриализация на българската икономика. Срокът за въвеждането му според проекта е краят на 2015 г., пише в."Труд".

Планът е взаимстван от опита на Великобритания. Там обаче действа принципът “Един нов режим срещу два отменени”. Според екшън-плана ще продължи съкращаването на сроковете за получаване на лицензи и разрешителни. Освен стъпки за облекчаване на бизнес средата, документът предвижда да се увеличи държавната поръчка за обучение в инженерни и технически специалности. Според статистиката младежите, които се дипломират с тези специалности, са 3 пъти по-малко от нуждите на бизнеса.

Държавата ще се ангажира и с посредничество между банките и бизнеса, за да подпомогне предприятията при кандидатстването им за кредити.

Според плана трябва да бъде създадена институция за кредитна медиация, която да консултира фирмите от избора на заем, до кандидатстването, преговорите с банките и преструктурирането му.

От плана за реиндустриализация не става ясно кои отрасли кабинетът има намерение да финансира приоритетно. Яснота по този въпрос, който бизнесът определя като ключов, трябва да има в края на 2014 г. Дотогава министерството на икономиката трябва да напише стратегия, която да очертае секторите, в които българската икономика има преимущества. В същата стратегия ще залегнат проектите и програмите в областта на иновациите, които ще бъдат финансирани до 2020 г. За подпомагане на проекти на малки и средни фирми в Националния иновационен фонд са предвидени 20 млн. лв.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини