Шефът на ЕЦБ оптимист за еврозоната

  • 28 декември 2013 16:01

  • 1712
  • 1
Шефът на ЕЦБ оптимист за еврозоната
© Getty Images/Guliver

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заявява в интервю за германския седмичник "Шпигел", че има "много окуражителни сигнали" в еврозоната. В същото време шефът на германската централна банка - Бундесбанк - Йенс Вайдман далеч не е толкова голям оптимист, информира АФП.

"Кризата не е преодоляна, но има много окуражителни признаци", заявява Драги пред "Шпигел", чийто брой ще излезе в понеделник, уточнява Франс прес, позовавайки се на откъси от  интервюто, публикувани днес.

Най-вече в Германия "имаше неоснователен страх, че нещата вървят зле. Всеки път можеше да се чуе: "Господи, този италианец унищожава Германия"," допълва Драги, имайки предвид антикризисната политика, водена от оглавяваната от него институция. В края на 2013 г. обаче "инфлацията спадна, несигурността отстъпи", констатира Драги, цитиран от АФП.

В същото време президентът на Бундесбанк, Йенс Вайдман, директно сочен в критиките на Драги, възприема далеч не толкова оптимистичен тон в интервю за в. "Билд"", отбелязва АФП. Той предупреждава хората да не се подвеждат по "измамното спокойствие" на финансовите пазари и заяви, че кризата може да се завърне през 2014 година.

"Вярно е, че в момента финансовите пазари са се успокоили, но това може да е измамно спокойствие. Кризата може да се  завърне", допълва той в интервю, отговаряйки на въпрос за възможните сценарии през 2014 година. "Всеки трябва да осъзнава отговорността си", посочва германският централен банкер и за пореден път призова европейските страни да не отслабват усилията си за реформи. Този призив важи и за Германия, която трябва "да продължава да се подготвя за бъдещето", уточнява той.

На въпрос за изключително ниските лихвени равнища в еврозоната Вайдман отговаря: "Трябва да се погрижим да ги  повишим навреме". В същото време той изтъква "вторичните въздействия и рискове" от ниските лихви, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1712 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.12.30 | 19:39

1
Поредната прегърбена мумия в костюм. Редно е като са първенци, първи да ги заселим на Луната, да покажат как се живее в трудни условия.

Добави коментар

Водещи новини