ЕЦБ: Икономиката на Еврозоната се възстановява

  • 03 юни 2013 06:27

  • 1255
  • 2
ЕЦБ: Икономиката на Еврозоната се възстановява
©

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги каза, че организацията очаква „много постепенно възстановяване” на намиращата се в дългова криза еврозона да започне по-късно през годината, предаде АФП.

„Икономическата ситуация в еврозоната остава предизвикателство, но има няколко признака за възможно стабилизиране, и нашият основен сценарии продължава да бъде за много постепенно възстановяване, започващо по-късно тази година”, каза той на финансова конференция в Шанхай. ЕЦБ понижи основния лихвен процент миналия месец, за да стимулира икономиката на обхванатата на рецесия еврозона, намалявайки с четвърт процентен пункт лихвата по основните операции за рефинансиране до 0.50%. По думите на Драги, ЕЦБ ще „продължи да подкрепя макроикономическите действия, чрез гарантиране на ценова стабилност в еврозоната”.

„Коригирайки нашият линия на поведение в отговор на бъдещи трудности, ЕЦБ ще остане дълбоко ангажирана с нашата монетарна политика”, се казва в запис на изказването му. Според Драги, „вземащите решения са готови да се заемат с едновременни задачи по реформиране на националните им икономики и да завършат институционалната архитектура на европейско ниво”.

Последвайте канала на

1255 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.06.04 | 15:58

2
но много, много постепенно
Питащият

2013.06.04 | 15:58

1
Щяла може би по-късно да започне за се възстановява?! Прослобалното селото не е познал. Кризата се задълбочава и безработицата расте особено сред младежите. Състезанието по мизерия в глобалното село и в разгара си, а крайният резултат ще бъде катастрофален за всички идиоти включително и за голяма част от средната класа и свръхбогатите изроди, които искат да печелят, а да не плащат, нито данъци , нито заплати.

Добави коментар

Водещи новини