Удължават срока за лихвоточките

  • 02 ноември 2013 08:54

  • 1458
  • 0
Удължават срока за лихвоточките
© Булфото

Парламентът се захваща с удължаването на срока за осребряване на лихвоточките още във вторник сутринта на извънредно заседание. Това решиха депутатите по предложение на Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  от "Атака", пише в. „Труд".

Срокът за изплащане на суми на близо 60 000 граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове изтича на 21 ноември. Условието да не загубят правата си е до тази дата да са закупили или да са започнали строеж на жилище.

Заради невъзможността срокът да бъде спазен и вероятността 60 000 граждани да бъдат ощетени, още през юли депутати от БСП внесоха промени в Закона за уреждане на правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове. Предложението на левицата е срокът да се удължи с 3 години - до края на ноември 2016 г.

Досега проектът не стигаше до пленарната зала, защото се чакаше становище на Министерството на финансите. Вчера не стана ясно дали такова е представено, но заради малкото оставащо време избраниците вкараха точката в дневния си ред.

Миналата седмица група депутати от ГЕРБ внесоха на свой ред поправки в закона. И в техния вариант срокът за старт на строеж или покупка на жилище от притежатели на лихвоточки се удължава до края на 2016 г.

Във вторник Народното събрание ще разгледа и двата законопроекта на първо четене. Очаква се гласуването да мине без съществени дебати, тъй като по темата има консенсус.

След това в "спешен порядък" парламентът трябва да гласува промените и на второ четене, за да могат да влязат в сила преди 21 ноември.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини