Банките заплашват да вдигнат лихвите по кредитите

  • 24 октомври 2013 13:43

  • 2879
  • 3
Банките заплашват да вдигнат лихвите по кредитите
©

Лихвите по кредитите и исканите обезпечения може да се вдигнат, ако се приемат предлагани промени в закона за кредитните институции, прогнозират финансисти, пише 24 часа.

Проектът обаче може да бъде внесен още идната седмица. Една от промените предвижда отпадане на таксите за одобряване и управление на кредитите, Предлага се също да няма и такса при предсрочно погасяване на заемите. Депутати предлагат и лихвата за просрочия да се намали и да бъде не повече от 10% плюс ОЛП. Лихвите по кредитите пък задължително ще се определят на база пазарен индекс - "Юрибор" или "Софибор". При продажба на ипотекирано жилище, ако цената е под размера на дълга, банката да няма право да иска повече пари от длъжника, а да поеме загубата. Условието обаче е да се продава единственото му жилище. Предложенията предвиждат да отпадне възможността банките да вземат бързо изпълнителен лист само срещу извлечение от счетоводните документи.

 Банките няма да могат да променят едностранно общите условия и договорите, гласи друга идея. Депутатите планират да разширят правомощията на БНБ - да следи и за неравноправни клаузи. Депутатските предложени били изпратени до асоциацията на банките преди 2-3 дни. От асоциацията готвели единно становище и се въздържат от коментари. "Когато видим институционално предложение за промени, ще си кажем мнението", каза шефът на асоциацията Левон Хампарцумян. От БНБ също се въздържаха.

"Ние не подозираме банките в картел, но хората ги подозират. В поръчано от нас социологическо проучване по антимонополното законодателство, те посочиха банките преди ЕРП-тата. Банките трябва да признаят, че има проблем между тях и хората. И ние като политици сме длъжни да го решим. От 10 наши предложения 6 са отхвърлени от банките като опасни за системата. Искам да подчертая, че опасност за банковата стабилност няма и ние сме решени да защитим кредитополучателите". Това заяви пред БНТ миналата вечер един от авторите на предложенията - шефът на бюджетната комисия на парламента Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2879 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бай Киро

2013.11.03 | 01:36

3
Ами да ги вдигат. Я никой да не взема кредити да видим какво ще стане.

2013.11.03 | 01:36

2
Bankovata sistema v Balgariya e totalno razboynicheska,ponezhe BNB e v Nok-Daun

2013.11.01 | 15:37

1
Защо ли не ми публикуват материала в който описвам какво представлява банковата система, какви опасности крие тя в сегашния си вид, какви поразии е нанесла на икономиката и страната както цяло и продължава да нанася, чии интереси обслужва и предложение към управляващите какво да направят за да тушират банковата олигархия-лихвари. Левончо да не се пъчи защото може да бъде сменен много лесно защото той трябва да защитава интересите на държавата рестрективно на хората а не на банките лихвари.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини