Връщаме пари на ЕС - 90% от малките поръчки са опорочени

  • 05 октомври 2012 07:32

  • 1917
  • 1
Връщаме пари на ЕС - 90% от малките поръчки са опорочени
©

Има опасност да върнем огромни суми пари от Европейския съюз. Това предупреди Петър Бакърджиев председател на Института за правни анализи изследвания.

76% от процедурите в общините са опорочени, но това не означава, че всички те ще бъдат възстановени от българската държава. Констатациите са част от доклада на Института за правни анализи изследвания, окйто вече е изпратен на комисар Вивиан Рединг. През февруари беше въведена публичната покана, която замени досегашната уредба. По този начин кметът кани изпълнител да извърши определена дейност. Тя дава възможност за по-облекчена процедура от възлагането на поръчки. Всеки кмет има право са да прецени как да възложи проекта, посочи Бакърджиев. При строителството проектите трябва да бъде до 236 000 лв., даде като пример той. От 700 изследвани покани едва 73 отговарят на изискванията. Тук трябва вече да се намеси Сметната палата и АДФИ, препоръча Бакърджиев.

Кметовете сливат два срока, които се поставят в изискванията, които предвиждат 14 дни от поставянето на публичните покани до възлагането.

Последвайте канала на

Novini.bg
1917 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.11.25 | 17:23

1
еми да, то ако бойко не лапне, нищо не се усвоява

Добави коментар

Водещи новини