В Хасково предприемат превантивни мерки срещу африканска чума

  • 16 август 2012 10:33

  • 1309
  • 1
В Хасково предприемат превантивни мерки срещу африканска чума
©

Заради констатирани случаи на заболяването африканска чума по свинете на територията на Украйна и необходимостта от превантивни мерки в България, областният управител на Хасково Ирена Узунова свика епизоотичната комисия.

Африканската чума не е опасно за здравето и живота на хората, но може да нанесе големи икономически щети, съобщават властите. Към настоящия момент няма открит случай на зараза от този щам, увери директорът на агенцията по безопасност на храните в хасковско д-р Христо Вълчанов.

Като граничен район обаче, област Хасково ще предприеме превантивни мерки. Предстои засилен контрол на внасяните през граница суровини и храни от животински произход и личен багаж, предаде "Дарик радио". Областната комисия разпореди заседания на общинските епизоотични комисии през следващата седмица за набелязване на мерки и съвместни действия на Агенцията по безопасност на храните, Регионалната здравна инспекция, РИОСВ и еколозите от общините.

Предстоят проверки на изхвърлените хранителни отпадъци, които могат да се превърнат в огнище на зараза, ако неконтролирано се консумират от животни. Ще бъдат наблюдавани и дивите прасета, информират от областната управа.

Последвайте канала на

1309 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
hamster

2012.08.16 | 14:51

1
А така! Измислихте си ШАП-а за да унищожите добитъка и прехраната на хората, а сега сте решили и прасетата да ликвидирате! ПОЖЕЛАВАМ ВИ ЖИВИ ДА ИЗГНИЕТЕ ДОЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!

Добави коментар

Водещи новини