Томислав Дончев: България е договорила почти 71% от всички евросредства

  • 01 април 2012 13:52

  • 1305
  • 0
Томислав Дончев: България е договорила почти 71% от всички евросредства
©

"Към момента обемът на договорените евросредства надхвърля 11 милиарда лева от 15,6 млрд. като обем на цялата рамка, което означава, че България е договорила близо 71% от всички възможни средства."

Това каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Към момента усилията на всички категории бенефициенти трябва да са съсредоточени и към следващия програмен период, който започва от 1 януари 2014 година. От това, което сторим през следващите 2 години, ще зависи по какъв начин ще тръгнем следващия програмен период", обясни Дончев.

"За следващия период средствата от ЕС ще се използват като инструмент, който да гарантира една по-добра бюджетна дисциплина. Просто казано една държава, ако надхвърли максималните параметри, свързани с бюджетния дефицит – на нея ще й се спират европарите. Има и един опит, на който аз симпатизирам – средствата от ЕС, кохезионната политика, да се използват като мотивиращ инструмент да се провеждат реформи в държавите-членки. Много значителни промени ще има", заяви министърът.

Дончев коментира, че има средства за енергийна ефективност за частни жилища през този период. Няма как всички мерки да се базират изцяло на публично финансиране. "Европейското финансиране трябва да изиграе ролята на стръв, да провокира вниманието на хората да направят това саниране на жилищата си. Дори на база кредит, ако едно домакинство се санира, то ще бъде на плюс. След 2-3 г. средствата, които са дадени, те ще бъдат избити. Въпросът е как собствениците да бъдат накарани и стимулирани заедно да вземат подобни мерки. До момента стотици, може би 150-160 публични сгради са ремонтирани с европейски средства по мерките за енергийната ефективност", съобщи Дончев.

Министърът беше категоричен, че по седемте оперативни програмни за 2011 година България няма освободени средства. Единственият финансов инструмент, където се очаква освобождаване на средства е рибарската програма, но по оперативните програми нямаме такава опасност, обясни той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини