Махат колите от площада пред Царевец

  • 04 януари 2012 15:39

  • 2627
  • 0
Махат колите от площада пред Царевец
©

Площад "Цар Асен" пред историческия хълм Царевец вече ще бъде без коли, а градският транспорт ще спира за кратко далеч от портите на хълма.

Грандиозен проект на стойност 6 256 646 лв. по ОП "Регионално развитие"
ще промени изцяло облика около историческия хълм. С 269 хил. лв. ще бъде подменено покривното покритие и дограмата на манастирския комплекс "Св. св. Апостоли Петър и Пател" и ще се обнови пространството около него. Ремонт ще претърпи Владишкият мост на стойност 731 хил. лева, а новооткритата църква "Св. Иван Рилски" ще бъде консервирана, съобщи "Стандарт Нюз".

С повече от 700 хил.лв. ще бъде изграден мултимедиен посетителски център, в който ще бъдат подредени восъчни фигури по подобие на музея на мадам Тюсо. В една от залите ще бъдат подредени фигурите в цял ръст на царете от династията Асеневци. Туристите ще могат дори да опитат гозби от блюдата, с които са се хранели царете, и да се снимат в средновековна обстановка, облечени като боляри.

С около 300 хил. лв. ще бъде закупено туристическо влакче, което ще вози безплатно туристите от църквата "Св. Иван Рилски", покрай "Св. 40 мъченици" до втората порта на хълма Царевец. Проектът ще стартира от 1 февруари, след като минат всички законови срокове за обжалване и за подписване на договорите с фирмите-изпълнителки.

За кратко ще бъде разкопан площадът пред Царевец, за да се оформи нов паркинг, далеч оттам, и нови спирки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2627 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини