Дават нови 43 млн. евро за училища

  • 01 декември 2011 19:28

  • 1760
  • 0
Дават нови 43 млн. евро за училища
©

Допълнителни 43 милиона евро ще бъдат отпуснати по ОП "Регионално развитие" за обновяване и енергийна ефективност на училища, университети и детски градини. Средствата ще бъдат пренасочени от 58-те милиона евро за изграждане на газова връзка между България и Сърбия. Този проект се прехвърля към ОП "Конкурентноспособност", но предвиденият бюджет остава в ОПРР.

Това обяви регионалният министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена след деветото заседание на Комитета за наблюдение на ОПРР в Пампорово. 15 милиона евро от оставащите средства ще бъдат дадени допълнително за чакащите проекти за превенция на наводненията. С последния 1 милион евро ще се даде началото на откриване на нова схема по програмата за зелена градска среда, пише "Стандарт Нюз".

Така 36 общини ще могат да кандидатстват за улично осветление, детски площадки, паркове и обновяване на централни площади. Към този 1 милион евро ще бъдат добавени и близо 18 милиона лева, спестени при останалите търгове по всички схеми. Надяваме се сумата да се удвои след провеждане на новите процедури, каза Павлова.

27 милиона лева, които са неизразходвани, ще бъдат прехвърлени от схемата за туристически атракции директно към бюджета на Министерство на културата за изграждане на българския Лувър. 5 милиона лева ще бъдат отделени за писане на проекти за следващия програмен период.

От Брюксел са похвалили строителното министерство за доброто изпълнение на ОПРР, по която са договорени близо 75 % от средствата и са разплатени 18 %. От Европейската комисия заявиха, че новите тръжни правила по последните схеми са много добри, но за съжаление по почти всички от старите проекти имаме финансови корекции, добави Павлова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини