Реализираха проект за доброволчество във Вършец

  • 30 юни 2015 16:47

  • 1305
  • 0
Реализираха проект за доброволчество във Вършец
©

На 27 юни 2015 г. в Художествената галерия на гр. Вършец се проведе кръгла маса на тема: „Ползите от доброволния труд за общността” Събитието се провежда в рамките на проект „Младежка инициатива за доброволно движение в град Вършец”, който се изпълнява от Сдружение с общественополезна дейност „Футболен клуб Вършец 2012”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА МЛАДЕЖТА (2011 – 2015), Подпрограма 3: Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи по Договор № 25-00-30/17.12.2014 г. Общата стойност на проекта за безвъзмездна финансова помощ е 8955 лева със срок за изпълнение - 6 месеца.


Основна цел на проекта: 
Въвличане на младите хора от територията на община Вършец в доброволчески дейности и популяризиране на ценностите на доброволчеството.

Конкретни цели: Насърчаване на активното участие на младите хора от община Вършец в живота на общността чрез методите на неформалното образование за придобиване знания, умения и опит в сферата на доброволчеството; Насърчаване на доброволчеството чрез ефективни и ефикасни кампании и инициативи за неговото популяризиране; Активизиране на организации, местна власт и общност за работа с доброволци.

На кръглата маса беше обобщено изпълнението на конкретните дейности по проекта. Местната общност, както и представители на местната власт бяха запознати с извършените инициативи от младите доброволци, постигнатите резултати и бъдещите намерения за все по сериозно развитие на младежкото и гражданското доброволчество на територията на град Вършец.

Дейност 1. Публично представяне на проекта

На 10 февруари 2015 г. в град Вършец беше представен проект „Младежка инициатива за доброволно движение в град Вършец”, който се изпълнява от Сдружение с общественополезна дейност „Футболен клуб Вършец 2012”.

Дейност 2. Провеждане на обучения

В гр. Благоевград от 19-21 февруари 2015 г. беше проведено изнесено обучение за 30 участника от основната целева група в три модула на следните теми:
1. «Не на пасивността»
Целта на обучението беше повишаване активността на младите хора и тяхната готовност да извършват доброволен труд.
2. «Не на вандализма»
Целта на обучението е осмисляне на въздействието, цената и правните последствия от проявите на вандализъм, превенция на вандализма.
3. «Не на езика на омразата и агресията»
Целта на обучението е разбиране на човешките права и възпитание в дух на толерантност и преодоляване на езика на омразата.

Дейност 3. Провеждане на информационни срещи и инициативи
В рамките на дейността бяха реализирани 5 информационни срещи с ученици от СОУ “Иван Вазов”. Тези срещи се проведоха в неформална обстановка. Целта на тези срещи беше повишаване нивото на информираност сред младежите, тяхната готовност по отношение включване в доброволчески инициативи, и увеличаване на младежите, склонни да дарят своя труд в полза на обществото.

Дейност 4. Дейности за информация и публичност
Изработени информационни материали (дипляни, рекламни тениски), публикувани прес съобщения за проведените събития и инициативи в рамките на проекта.

Последвайте канала на

Novini.bg
1305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини