София ще привлича инвестиции със спецагенция

  • 12 октомври 2011 15:49

  • 1675
  • 0
София ще привлича инвестиции със спецагенция
©

София планира създаването на бизнес агенция, която да подпомага инвестициите. Темата е била обсъдена на срещата на общинските съветници от ГЕРБ Малина Едрева и Николай Стойнев с директора на представителството на Виена в Брюксел Михаел Кауер.

По време на разговорите е било договорено експертно сътрудничество по отношение на програма за оптимизация на общинската икономика по примера на Виена Холдинг. Преди пет-шест месеца столичният кмет Йорданка Фандъкова е изпратила писмо до кмета на Виена за такава подкрепа и подкрепата е получена. В тази посока са и въпросите с „Топлофикация”, инвестирането в когенерация, както и възможностите за използване на RDF гориво в "Топлофикация-София" и разширяване на енергийната база.

Друга обсъждана тема е свързана с Бизнес Агенцията на Виена. В София Агенцията по приватизация би могла да има перспективи за развитие на агенция по инвестиции. По принцип София няма бизнес агенция, но има капацитета на Столична общинска агенция по приватизация, който може да бъде използван за създаването на такава бизнес агенция. През последните пет години Бизнес агенцията на Виена е съдействала на 540 международни инвеститори, а реализираните инвестиции са в размер на 450 млн. евро. Основната й задача е да представя Виена като атрактивно място за инвестиции и да съдейства на фирмите, които са решили да инвестират във Виена, всякаква информация и логистична подкрепа за стартиране на бизнес. Създаването на бизнес агенция в София е изключително важно в условията на криза и е в изпълнение на задачата, която е поставена – превръщането на София в конкурентноспособен и иновативен град.

София ще се запознае с опита на виенската агенция по инвестиции. Агенцията по приватизация работи по Закона за приватизация и следприватизационен контрол и тя не може да съвместява двете дейности, но може да се използва потенциалът й, съобщиха пред журналисти след срещата общинските съветници.

Последвайте канала на

Novini.bg
1675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини