До края на годината трябва да усвоим € 1,2 млрд. от ЕС

  • 01 октомври 2014 21:10

  • 1840
  • 0
До края на годината трябва да усвоим € 1,2 млрд. от ЕС
©

Над 1,2 млрд. евро разходи по европрограмите за България трябва да одобри Европейската комисия до края на годината, за да не бъдат загубени средствата. Това става ясно от справка за изпълнението на седемте оперативни програми и тези за развитие на селските региони и за рибарство, пише "Труд".

Реално платени по програмите към 25 септември са 900 млн. евро, но те още не са заявени от българските власти за одобрение от Брюксел. За 300 млн. евро изобщо не са направени разходи. Това означава, че за да не бъдат загубени тези пари, първо изпълнителите на проектите трябва да ги изразходват, след това разходите им да бъдат одобрени от правителството и накрая то да ги поиска от Европейската комисия.

Брюксел трябва да одобри най-много разходи по замразената „Околна среда" - 426,43 млн. евро. Справката показва, че парите, похарчени по програмата, превишават тази сума, но докато ЕК не разреши плащания по програмата, не могат да бъдат поискани.

Не така стоят нещата по Програмата за развитие на селските райони. По нея до края на годината ЕК трябва да одобри 343,7 млн. евро. Реалните разходи обаче са по-малко. На няколко пъти служебният министър на земеделието Васил Грудев каза, че със сигурност в края на годината по тази програма ще има загуби, като прогнозите варират между 53 млн. и 93 млн. евро. В средата на август служебният кабинет обяви, че рискът от загуба на средства по всички 9 програми в края на годината е 193,77 млн. евро.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1840 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини