МЗХ моли за отсрочка ЕК, за да спаси 1 млрд. евро

  • 26 юни 2014 21:04

  • 1813
  • 3
МЗХ моли за отсрочка ЕК, за да спаси 1 млрд. евро
©

Министерството на земеделието и храните възнамерява да поиска отсрочка от Европейската комисия, за да изпрати доказателства, че страната ни е разплатила правилно 1 млрд. евро за земеделие от октомври 2012 до октомври 2013 г. Това заяви пред “Труд” аграрният зам.-министър Явор Гечев.

Причина за исканата отсрочка е липсата на одитор, т.нар. сертифициращ орган, който да потвърди плащанията пред Брюксел.
Срокът на ЕК е 30 юни т.г., а неспазването му крие риск от загуба на парите според писмо от шефа на фонд “Земеделие” Мирослав Николов до премиера Орешарски.

“Ситуацията е проблемна, но ще се справим и няма да се стигне до загуба на средства. Мога да искам удължаване на срока заради съдебни процедури по българското законодателство”, каза Гечев. Той посочи, че вина за липсата на сертифициращия орган нямат нито фонд “Земеделие”, нито министерството. Причината е обжалване на обществената поръчка по избора на одитор.

Гечев уточни, че сертифициращ орган задължително трябва да се избере, защото иначе плащанията, направени през 2014 г., могат да станат изискуеми от ЕК. За да не се случи това, се обмислял и вариант сертифициращият орган към финансовото министерство да поеме земеделието. Този орган одитира всички оперативни програми.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1813 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.09.10 | 23:09

3
Ага Сидерушкин си го начука ненаушким!!!

2014.07.13 | 10:53

2
През 1985-1990 год. комунистите откраднаха 10 милиарда лева т. e. целия паричен резерв на България. Те изнесоха тези пари чрез задграничните търговски дружества, по същество - фирми на Държавна Сигурност, КГБ и БКП за търговия с валута, оръжия, наркотици. Тези фирми съществуват и сега под други имена; каналите са същите. През 1990-1992 год. 10-те милиарда бяха разпределени от Луканов между верни комунисти и агенти на ДС, които след това ги ре-инвестираха в България. Така се образува днешната олигархия, която държи лостовете на властта в България. След това Луканов беше убит от своите господари от КГБ, за да се прикрият следите на чудовищната манипулация с парите на българския народ. БСП, ДПС, Атака, България без цензура са политически следствия на комунистическо-агентурната приватизация в България. Народът трябва да знае за тези престъпления. Долу червените предатели! Да живее Майка-България!!!

2014.07.09 | 19:26

1
Присъди от 4 до 7 г. затвор получиха в Марсилия шестима членове на българско ромско семейство, обвинени в трафик на хора. Заседанието продължило 30 минути.

Добави коментар

Водещи новини