Парите за иновации и научни изследвания ще се забавят с 3 години

  • 10 юни 2014 21:23

  • 1358
  • 1
Парите за иновации и научни изследвания ще се забавят с 3 години
© Getty Images/Guliver

Европарите за иновации и научни изследвания за периода 2014-2020 г. може да се забавят с 3 години. Причината е отложеното за декември 2016 г. приемане на стратегията за иновациите и засилване на връзката наука - бизнес, пише "Труд".

Документът, изпратен от Брюксел очертава основните приоритети за разпределение на европарите и ангажиментите, които страната поема, за да получи около 15 млрд. евро от фондовете за 7-годишния период. Докато той не бъде одобрен от ЕК, новите евросредства не могат да се използват.

Брюксел “приканва България” да ускори приемането на стратегията за иновациите, “което да позволи използването на съответните инвестиции” възможно най-скоро. От стратегията зависят част от парите по две от новите програми - “Иновации и конкурентоспособност” и “Наука и образование”. Става въпрос за над 360 млн. евро.

Стратегията се прави от министерството на икономиката. Работата по нея започна още при кабинета “Борисов”, вече бяха представени два работни варианта. Документът трябваше да е факт още в края на 2013 г., но кабинетът “Орешарски” отложи приемането му за края на 2016 г.

Брюксел критикува страната и за забавените реформи в здравеопазването, администрацията, съдебната система, ВиК сектора. ЕК иска повече яснота за плановете за реформи, времевия график и финансирането за изпълнението на здравната стратегия. Според Брюксел е нужен ясен план за действие и карта за преструктуриране на болниците, за да се инвестират европари в сектора.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.06.11 | 11:14

1
УЖАС, ПАК НИ ЗАКОПАХА МРЪСНИТЕ БОКЛУЦИ МУТРЕНСКИ. ОСТАВКА ИДИОТИ! ОСТАВКА! САМО ЗА ДПС РАБОТИТЕ ДА ГИ УРЕДИТЕ И ЗА РУСКАТА ТРЪБА. НЕЩАСТНИЦИ!

Добави коментар

Водещи новини