България търси еврофинансиране за магистрали до 2020г.

  • 08 септември 2011 11:35

  • 1876
  • 2
България търси еврофинансиране за магистрали до 2020г.
©

България ще трябва да убеди Европейската комисия за това, че страната трябва да получи средства за приоритетната на правителството транспортна инфраструктура през следващия програмен период - 2014-2020 г. Причината е, че подобни проекти не са сред приоритетите за развитието на Европейския съюз до 2020 г.

Нашата първа задача е да убедим Брюксел, че новите държави-членки имат нужда от инвестиции в базисна инфраструктура, за да достигнат останалите страни в общността, каза министърът по еврофондовете Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник по време на дискусионен форум за перспективите в строителството.

Дончев припомни, че в стратегията "Европа 2020" приоритетни са зелените технологии и иновациите. "Вярвам, че позицията ни за достатъчно средства за инфраструктура ще бъде уважена", добави Дончев.

Според министъра България има шанс през следващия програмен период да получи около 7 млрд. евро от еврофондовете, колкото са средствата и сега. Според него дори е възможно да бъдат договорени 15-20% над тази сума.

"Трябва да е ясно, че следващата бюджетна рамка ще е много различна. Идва краят на щедрото финансиране на проекти от полза за Европейския съюз и отделните държави", предупреди Дончев. Според него ще бъде приета обсъжданата мярка да се спират парите от еврофондовете за държави с бюджетен дефицит над 3%. Освен това всяка страна, включителни о България, ще трябва да подпише договор с Европейската комисия, в който ще е включен списък от предписани на държавата реформи. Ако те се изпълняват, страната ще има възможност да получи допълнително пари от еврофондовете.

Според Дончев сферите, които ще се финансират приоритетно с европейски средства през 2014-2020 г. ще са енергийната ефективност, водният сектор, развитието и модернизацията на газопреносната и топлофикационна мрежа.

Енергийната ефективност обаче не е само изолации и дограми. Това е наука и ако строителните филми искат да участват на този пазар, трябва да са в крак с технологиите", предупреди представителите на бранша Дончев. Каза им още, че не могат да очакват намаляване на натиска и конкуренцията на строителни фирми от Западна Европа, които имат интерес да изпълняват проекти в България. Той очаква подобен натиск и от азиатски компании, които ще се насочат към изпълнението на технически по-сложни проекти.

Дончев анонсира, че през следващата 2012 г. по оперативните програми са предвидени 2-2.5 млрд. лв. за инфраструктура

Последвайте канала на

Novini.bg
1876 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ves666

2011.09.09 | 16:09

2
pari ima mnogo,vzemete gi ot tezi koito sasipaha darjavata.
две и две

2011.09.08 | 13:14

1
Премиерът по-рано заяви, че ще вдигнат заплатите, ама след като първо построят магистралите. Значи... след 2020-та!? Само за протокола питам.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини