Михайлова: Ако плащанията по "Околна среда" не тръгнат е заплашен бюджетът

  • 23 април 2014 12:00

  • 1666
  • 0
Михайлова: Ако плащанията по "Околна среда" не тръгнат е заплашен бюджетът
©

Част от глобите, наложени на общините по програма "Околна среда" могат да отпаднат, ако санкционираните обществени поръчки са минали през обжалване през Комисията за защита от конкуренцията (КЗК) и евентуално през Върховния административен съд (ВАС). Това обясни министърът на околната среда и водите Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност след извънредна среща с общините, пише "Капитал".

Срещата между представители на общините и на МОСВ се проведе, след като стана ясно, че държавата иска обратно от местната власт 130 млн. лв., раздадени по "Околна среда", за да убеди Европейската комисия да пусне отново спрените плащания по програмата. "След като поръчките са минали през всички степени на проверка, могат да претендират за отмяна на корекцията", каза Михайлова.

Кметове от списъка с "общините-длъжници" са обяснили, че от тях е искано да изпратят документи, които да удостоверят дали е имало обжалване на поръчките пред КЗК и ВАС. Така общините, чиито поръчки са били обжалвани, ще имат право да махнат корекцията си, докато тези, които не са минали през съда (т.е. никой не се е усъмнил в тяхната изрядност), ще плащат.

Плащанията от бюджета към "Околна среда" са спрели още в края на февруари. "Дотогава се плащаше всичко, оттогава насам няма плащания", потвърди министър Михайлова. Тъй като програмата "виси" към бюджета с над 1.5 млрд. лв., ако плащанията не тръгнат през юни отново, заплашени ще бъдат не само водните проекти, общините и изпълнителите, но и самият държавен бюджет.

Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност иска на следващата среща да присъства финансовият министър, а от сдружението на общините настояха директно за среща с премиера.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини