Европейски средства за иновации отиват за сладки и салфетки

  • 04 април 2014 21:02

  • 2554
  • 1
Европейски средства за иновации отиват за сладки и салфетки
©

Дейности, които не отговарят на изискванията за иновации, са получили европейско финансиране от програма “Конкурентоспособност”. За това алармира депутатът от ГЕРБ Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е.

От сайта на оперативната програма става ясно, че са сключени договори за 223 проекта за над 176 млн. лв. Сред тях има проект за “Внедряване на иновативни сладкарски изделия”. По него пловдивска фирма ще вземе 169 хил. лв. безвъзмездна помощ за оборудване и ще наеме консултант, който да изработи маркетингова стратегия за продажбата на сладките. Предвидена е и дейност за визуализация и публичност, пише в. Труд. 338 хил. лв. безвъзмездна помощ ще отидат по проект за внедряване на “иновативен продукт в направлението салфетки”. Спечелилата фирма ще използва парите, за да купи машини за производството на салфетки. “Буди недоумение как иновативният потенциал на България се съдържа в иновативни салфетки, иновативни торти, иновативни сладки и иновативни туристически агенции”, коментира Николай НанковНиколай НанковНиколай Нанков е министър на регионалното развитие и благоустройството до 31 август 2018 г. Той е.

През 2012 г. обаче Управляващият орган по “Конкурентоспособност” разшири обхвата на дейностите, които могат да се финансират по тази мярка. Причината бе слабият интерес на българския бизнес към старата схема с доста затегнати откъм изисквания за иновации условия. Финансиране ще получи и “Ел Би Булгарикум”, която е изцяло държавно предприятие. Компанията иска да разработи иновативни диетични продукти за хранителни терапии. Според Нанков обаче бенефициент държавна фирма е в разрез с условията за допустимост на кандидатите. Финансиране са получили и два проекта за една и съща дейност - “Внедряване на система за синхронно изследване и анализ на фокус група”. Едната от компаниите ще вземе 187 хил. лв. безвъзмездна помощ, а другата - 352 хил. лв.

Заместник-министърът на икономиката Юнал Тасим каза, че ще бъде направена проверка на проектите. Той каза, че резултатите от нея ще са ясни до дни, но не се ангажира с точен срок. От думите му стана ясно още, че ще се проверяват само проектите, за които има сигнали за нарушения. “Ако ние проверяваме всички бенефициенти, значи да сме разследващ орган и на година ще минават няколко бенефициента, а не 4000, както е в момента”, каза Тасим.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.29 | 13:42

1
E, koi ste durzi smetka na "Politizite" Boliari ?! Nasturveno 4akat Evroparite da si pulniat gushite. Do edin Kriminalni !!!!!

Добави коментар

Водещи новини