Искра Михайлова: Няма да има спрени проекти по ОП "Околна среда"

  • 20 ноември 2013 10:32

  • 1481
  • 0
Искра Михайлова: Няма да има спрени проекти по ОП "Околна среда"
©

Няма да има спрени проекти по оперативна програма "Околна среда". Това заяви министърът на околната среда и водите Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност по повод обявеното от Европейската комисия прекъсване на плащанията към българската програма, предаде БТА.

Тя уточни, че средствата на са спрени, а е прекъснато плащането, т.е. верифицирането на плащания от Европейската комисия към България по програмата. Това означава, че докато тече тази мярка, Европейската комисия няма да извършва плащания към България по тези проекти.

По думите ѝ е възможно само налагането на финансови корекции за някои от проектите. "Държавата ще поеме необходимите плащания по проектите, които няма да надхвърлят 250-300 млн. лева", посочи Михайлова.

Тя обясни, че средствата ще ни бъдат верифицирани от Брюксел след отстраняване на недостатъците в управлението на програмата.

В момента правителството изпълнява екшън план за отстраняването на нередностите.

Михайлова обясни, че се уеднаквява методиката за налагане на финансови корекции при нарушаване на основни принципи като смесване на критерии или неясни критерии за обществените поръчки, налагане на финансова корекция от 25%, а не според това какво въздействие има върху бюджета на общността.

Друго, което се прави, е пълен преглед на всички наложени досега финансови корекции, на всички одити, които са извършвани на оперативна програма "Околна среда", а това засяга и другите оперативни програми.

По думите ѝ това е необходимо, тъй като очевидно за част от тези одити не е била предоставена информация в началото на мандата на правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Също така всички проекти в изпълнение ще бъдат прегледани, за да се види дали са минали през последващ контрол, дали са били подложени на одит и да се проследи дали при тях има някакви съмнения за нарушения в обществените поръчки.

 

Последвайте канала на

БТА
1481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини