Запазва се бюджета на общата европейска селскостопанска политика

  • 13 юли 2011 11:40

  • 1623
  • 0
Запазва се бюджета на общата европейска селскостопанска политика
© Интернет

Въпросното предложение предвижда замразяване на бюджета на нивото от 2013 г., като по този начин ОСП си запазва челното място в бюджета на ЕС.

По време на дебата, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева напомни за значението на бюджета предвид амбициозните цели, които си поставя бъдещата обща селскостопанска политика.

Тя поздрави Дачиан Чолош за запазването на нейния бюджет в толкова труден икономически контекст и му зададе няколко въпроса, жизненоважни за българското селско стопанство.

Мария Неделчева попита комисар Чолош относно възможността да се намалят максимално разликите в директните плащания от 1 януари 2014.

От неговия отговор стана ясно, че Комисията е предложила формула, с която ще се увеличат директните плащания на страните-членки, получаващи с 90% по-малко от средната ставка за директни плащания в ЕС.

Разликата от получаваната от тях сума и 90% от средната ставка за ЕС ще намалее с една трета.

За да бъде изчислена точната сума, трябва да се изчака ЕК да направи законодателните си предложения относно критериите, въз основа на които ще бъдат разпределени средствата.

Очаква се тези предложения да бъдат направени през октомври т.г.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева се поинтересува и от съгласуваността на ОСП с останалите европейски политики и стратегии.

Кохезионната политика предлага добри възможности за развитие на селските райони. Ос 2 на Дунавската стратегия също е насочена към развитието на селските райони и биоразнообразието.

Ето защо тя изрази надеждата, че Дачиан Чолош ще се възползва максимално от възможностите, които му
предлагат останалите политики на ЕС.

Българският евродепутат подкани Европейската комисия да обмисли и възможността за въвеждане на специална схема за пчеларите в рамките на директните плащания, като например плащания на пчелно семейство.

За България това е наболяла тема, тъй като пчеларският сектор е засегнат от загубата на пчелни колонии, а пчеларите не са достатъчно подпомагани, за да се справят с проблема.

В Съобщението на Комисията се предлага земеделието да може да се възползва след 2013 от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията.

Мария Неделчева повдигна въпроса за практическото му приложение и нуждата да бъдат предвидени по-прости процедури за отпускането на средства.

Последвайте канала на

1623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини