Изследователи поставят под съмнение обещанието за свръхчовешко зрение чрез мозъчния имплант на Мъск

  • 31 юли 2024 12:01

  • 135
  • 0
Изследователи поставят под съмнение обещанието за свръхчовешко зрение чрез мозъчния имплант на Мъск
© Getty Images

Американско научно изследване поставя под съмнение неотдавнашните твърдения на Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,, според които мозъчен имплант на неговата стартъп компания "Нюралинк" (Neuralink) може да възстанови зрението на незрящи хора или дори да ги дари със свръхчовешко зрение, предаде АФП.

През март милиардерът каза в своята социална мрежа Екс, че следващият проект на "Нюралинк", наречен "Блайндсайт" (Blindsight), може да възстанови зрението на слепи хора, дори на такива, които не виждат по рождение, уверявайки, че този мозъчен имплант вече работи върху маймуни.

"Отначало разделителната способност ще бъде ниска, като първите графики на "Нинтендо" (Nintendo), но в крайна сметка може да надмине нормалното човешко зрение", добави шефът на "Тесла" (Tesla) и "Спейс Екс" (SpaceX). 

Проектът на Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, обаче се основава на "погрешния" принцип, че имплантирането на милиони малки електроди в частта от мозъка, отговорна за обработката на визуална информация, ще доведе до зрение с висока разделителна способност, каза в прессъобщение Айон Файн, професор по психология във Вашингтонския университет и съавтор на изследването, публикувано в сп. "Сайънтифик рипортс" (Scientific Reports). 

Изхождайки от данни от животни и хора, изследователите са създали компютърен модел - нещо като виртуален пациент, за да проучат какво би било преживяването с мозъчен имплант от типа "Блайндсайт". 

"Инженерите често мислят, че електродите произвеждат пиксели, но това не е начинът, по който работи биологията", обяснява Файн.

Постигането на добро зрение включва не само стимулиране на отделни клетки, както правят имплантите, но и създаване на невронен код, който се разпространява в хиляди клетки.

Според Файн учените все още са далеч от знанието как да създадат невронния код, необходим за възстановяване на зрението на незрящ човек, което означава, че резултатите, постигнати с импланта на Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,, ще бъдат ограничени.  

"Много хора ослепяват в края на живота си и може отчаяно да поискат да възстановят зрението си. Така че когато Мъск казва неща като "това ще надмине човешкото зрение", това е опасно", продължава Файн. 

Компанията "Нюралинк" със седалище във Фримонт, Калифорния, постави първия си мозъчен имплант през януари на пациент - 29-годишният Ноланд Арбо, който е с парализа на четирите крайника след инцидент при гмуркане, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини