Бившият стратег на "Гугъл" Скот Дженсън: Основният им мотиватор за работа по ИИ е страхът и алчността

  • 23 май 2024 12:15

  • 1296
  • 3
Бившият стратег на "Гугъл" Скот Дженсън:  Основният им мотиватор за работа по ИИ е страхът и алчността
© YouTube

Наскоро пенсиониран стратег на Google нападна бившия си работодател с пост в LinkedIn. В него той заявява, че компанията работи по AI мотивирана от алчност и страх, а не от искрен ентусиазъм по технологията.

"Казваха ни, че щом един проект има AI в него, той ще бъде велик", припомня Скот Дженсън, бивш UX стратег на Google.

Той се ядосва на начинът по който се случвали нещата в гиганта. Например, чатбота Gemini на Google имал умишлени пречки да не може да програмира и а интерфейсът му не бил най-удобния за потребителите. Резултатът е, че почти всеки ползва ChatGPT, но в Google могат да се похвалят с "нещо свое".

"Това късогледство НЕ е нещо, продиктувано от потребителски нужди", продължава бившият служител на Google.

Междувременно корпоративният гигант иска да интегрира AI в колкото се може повече свои продукти.

"Визията им е, че ще има AI асистент във вашия телефон, който ви заключва в тяхната екосистема толкова силно, че никога няма да си тръгнете от нея", продължи Дженсън. "Тази визия е базирана на страха им, че не могат да си позволят някой да ги изпревари".

Съоснователят на проекта Ethereum Виталик Бутерин: Cвpъxинтeлигeнтният АІ e мнoгo pиcĸoвaн

По ирония на съдбата нови имейли от федерално дело срещу Microsoft разкриват, че първоначалната инвестиция на компанията през 2019 г. в OpenAI изглежда е била предизвикана от опасения, че Google ще ги изпреварва в надпреварата с AI.

Дженсън отбеляза, че "ситуацията в Apple също не е по-различна".

След като е бил в гиганта за търсене от почти десетилетие, Дженсън припомня, че същото се е случило, когато търсачката се е опитала да се конкурира с Facebook, като е създала Google Plus - една от най-неуспешните социални мрежи в историята.

Кръстникът на AI за развитието на изкуствения интелект: Toвa e cтpaшнo

"Не съм против технологичния прогрес", пише Дженсън. "Има някаква стойност в тази нова технология. Просто не е добре мотивирана."

Според него корпорациите правят огромни инвестиции без дълбоко разбиране за изкуственият интелект, а основният им мотиватор е страхът и алчността.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1296 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:44

3
❤️ Г­о­­­р­­­е­щ­и­ ­­м­­­о­­­м­и­­­ч­е­­т­­а­ ­­в­­­и­­­ ­­о­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­­т ­­­-­­ X­­­1­8­.­­F­U­­­N

2024.05.23 | 12:33

2
Инвестират в ИИ, а разработват експертна система базирана на вероятностно предсказване. Поредния сапунен мехур в стил .ком

2024.05.23 | 12:18

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини