Създателят на Mistral: AGI цели създаването на Бог

  • 16 април 2024 12:07

  • 2868
  • 3
Създателят на Mistral: AGI цели създаването на Бог
© Getty Images, архив

Главният изпълнителен директор на Mistral AI заяви, че стремежа към създаването на така наречения "общ изкуствен интелект" (AGI) е подобен на желанието да се създаде Бог, пише Futurism.

В интервю за New York Times, Артур Менш, главен изпълнителен директор на компанията, говори за "твърде религиозната" мания на своите колеги в изграждането на AGI.

Кръстникът на ИИ: Напълно възможно е човечеството да е само преходен етап в еволюцията на интелигентността

"Цялата реторика относно AGI е за създаването на Бог", каза изпълнителният директор на Mistral пред вестника. "Не вярвам в Бог. Аз съм твърд атеист. Така че не вярвам и в AGI."

Mistral AI е френска компания основана преди точно година от бивши служители на Meta и Google DeepMind. Днес тя е създала може би най-успешния европейския изкуствен интелект Mistral. Например, българският чатбот с изкуствен интелект BgGPT е базиран на Mistral-7B, пише dir.bg. 

След сингулярността на ИИ: „Взрив на алгоритъма“ и създаване на нови реалности

Изграждането на изкуствен интелект, който може да постави Европа на картата на AI, е едно, но създаването на изкуствен интелект на ниво човек е друго. Менш очевидно се различава от колегите си от Силициевата долина в това отношение. "Тези модели произвеждат съдържание и оформят нашето културно разбиране за света", каза изпълнителният директор. "И както се оказва, ценностите на Франция и ценностите на Съединените щати се различават по фин, но важен начин."

Менш не вярва, че човечеството ще създаде свръхспособен свръхинтелигентен изкуствен интелект. Той обаче не иска да "захаросва" възможните негативни последствия от AI-революцията. "Промените идват по-бързо, отколкото в предишните индустриални революции", каза Менш пред NYT. "Не след 10 години, а по-скоро след две. Това изисква бърза преквалификация".

Мъск: Още догодина AI ще надмине човешките способности

Изглежда европейския елит също гледа благосклонно на Менш. Редица европейски политици и инвеститори хвалят създателя на Mistral AI.

Компютърен учен е ужасен от плана на Зукърбърг: Мисълта за пускането на AGI с отворен код е наистина много страшна

Седрик О - бивш министър на цифровите технологии на Франция, притежава акции в Mistral и лобира активно в Европейския съюз за премахване на някои законови бариери пред разрастването на компанията. "Успокоенията", че създаването на свръхинтелигентен и богоподобен AI очевидно се харесват на политиците.

Проучване: Усъвършенстваните AI модели се държат като по-глупави, отколкото в действителност са

"Ако Бог не съществуваше, той трябваше да бъде измислен" заявява преди няколко века известният съгражданин на Менш - Волтер. Макар френският мислител да е имал предвид друго, думите му звучат и като добър контра аргумент на тезата на Менш, че създаването на AGI е невъзможно.

"Изграждаме интелигентност с потенциал да надмине човешката. Мислех, че това ще се случи в крайна сметка, но ще имаме достатъчно време: 30 до 50 години. Вече не мисля така. И не знам примери за по-интелигентни неща, контролирани от по-малко интелигентни неща", заявява Джефри Хинтън, известен като кръстника на дълбокото машинно обучение и AI.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2868 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.04.16 | 17:03

3
Поредния сапунен мехур за наивници.

2024.04.16 | 16:37

2
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman

2024.04.16 | 12:10

1
само идиоти

Добави коментар

Водещи новини