Компютърен учен е ужасен от плана на Зукърбърг: Мисълта за пускането на AGI с отворен код е наистина много страшна

  • 30 януари 2024 16:59

  • 5204
  • 4
Компютърен учен е ужасен от плана на Зукърбърг: Мисълта за пускането на AGI с отворен код е наистина много страшна
© Microsoft Designer

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че ще закупи стотици хиляди скъпи чипове, с цел създаване на "изкуствен интелект с човешки възможности".

Meta планира да придобие 350 000 графични чипа H100 на Nvidia, които струват средно около $30 000 за брой и се считат за златен стандарт за захранване на AI модели. Зукърбърг каза, че иска да изгради всеобщ изкуствен интелект с отворен код. С този термин се нарича AI, който е изравнен или надминал човешките способности.

Въпреки че все още има открит дебат за това дали AGI изобщо е възможна технология, самата перспектива е достатъчна, за да накара някои изследователи да се притеснят сериозно.

"Мисълта за пускането на AGI с отворен код, преди да сме разработили как да регулираме тези много мощни AI системи, е наистина много страшна", каза пред "Гардиън" Дейм Уенди Хол, компютърен учен в Университета на Саутхемптън в Англия и член на  Консултативен съвет за AI към ООН. "В грешни ръце технология като тази може да причини голяма вреда. Толкова е безотговорно една компания да я предлага."

Зукърбърг залага всичко на всеобщия изкуствен интелект (AGI)

Създаването на AGI вероятно е все "много години напред в бъдещето", добави Хол, което дава на обществото време да въведе регулаторна рамка в ред. Въпреки това, "въпрос на обществена безопасност е да продължим тази работа с известна спешност", каза тя.

"Има много сериозни аргументи относно достойнствата на настоящите AI модели с отворен код. Прилагането им в сферата на AGI може да бъде най-доброто или най-лошото нещо, което се е случвало", каза Андрю Рогойски от Университета на Съри.

Meta, разбира се, далеч не е единствената компания, която се опитва да изгради AGI. Но сред своите конкуренти като OpenAI и Google DeepMind, изглежда е единственият, който иска системата да бъде с отворен код, пише dir.bg.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5204 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.31 | 03:23

4
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
Емѝ...

2024.01.30 | 21:53

3
Може ли един изкуствен интелект да ми пръсне анала?

2024.01.30 | 21:15

2
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

2024.01.30 | 18:59

1
Другата приоритетна тема на Световния икономически форум, освен очакваната бъдеща пандемия, е зелената сделка и климатичните промени. Според доц. Сарийски зелената сделка ще доведе до ситуация, в която продуктите от първа необходимост ще бъдат лукс. За тази тяхна цел, ние виждаме, как те изкуствено предизвикват поскъпването на енергията и сриват производствата. Тикат ни към глобална тоталитарна диктатура, която ако западните глобалисти не успеят да наложат в целия свят, то със сигурност ще установят в Северна Америка, Европа и Австралия. В тези райони ще е тяхната макроикономическа зона, зона на влияние, в случай че противниците им Русия и Китай устоят и света стане необратимо многополярен“, смята анализаторът от БАН.

Добави коментар

Водещи новини