Космическата мини-совалка "Дрийм чейсър" на "Сиера спейс" премина успешно първи тестове на НАСА

  • 02 февруари 2024 13:18

  • 876
  • 1
Космическата мини-совалка "Дрийм чейсър" на "Сиера спейс" премина успешно първи тестове на НАСА
© Getty Images

Космическият кораб "Дрийм чейсър" (Dream Chaser) на компания "Сиера спейс" (Sierra Space), който има за цел да снабдява Международната космическа станция (МКС), премина успешно първата серия от тестове на НАСА, предаде АФП, позовавайки се на американската космическа агенция.

"Сиера спейс" иска космическата й мини-совалка да осъществи първите си мисии до МКС по-късно тази година.

Наречен "Тенасъти" (Tenacity), първият "Дрийм чейсър" беше завършен през ноември от екипите на "Сиера спейс", след което беше изпратен в център на НАСА в Сандъски, Охайо. Там космическият кораб беше подложен на вибрационни тестове, симулиращи излитане и навлизане в атмосферата.

Мини-совалката след това трябва да бъде подложена на тест при изключително ниски и високи температури, както и на ниско налягане.

"Развълнувани сме да започнем операции в орбита за НАСА тази година. Това е година, която ще промени начина, по който свързваме Земята с космоса", каза пред пресата шефът на компанията Том Вайс.

Мини-совалката "Дрийм чейсър" е проектирана да лети автономно и може да бъде използвана многократно до 15 пъти. 

Компания "Сиера спейс" спечели споразумение с НАСА през 2016 г. за осъществяване на мисии за снабдяване на Международната космическа станция.

НАСА ще покани чуждестранен астронавт за участие в мисия до Луната

Първият непилотиран полет на мини-совалката е планиран за тази година, въпреки че точната дата все още не е известна. Космическият кораб, който ще доставя оборудване, ще бъде изстрелян с ракета-носител "Вулкан Кентавър", извършила първия си полет през януари, допълва БТА.

"Сиера спейс има за цел да развие частна икономика в ниска околоземна орбита и работи с компания "Блу ориджин" (Blue Origin) за изграждането на търговска космическа станция, наречена "Орбитъл рийф" (Orbital Reef).

Последвайте канала на

Весела Найденова
876 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.02 | 20:31

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини