Астрономи наблюдаваха бяло джудже "канибал" с белег на "лицето"

  • 27 февруари 2024 15:07

  • 899
  • 2
Астрономи наблюдаваха бяло джудже "канибал" с белег на "лицето"
© pixabay

Бавно охлаждащ се звезден "въглен", известен като бяло джудже, с белег на "лицето", дава нова представа за поведението на някои звезди "канибали" в края на жизнения им цикъл, съобщава БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Астрофизикъл джърнъл летърс".

С помощта на базирания в Чили Много голям телескоп на Европейската южна обсерватория изследователите са проучили бяло джудже, намиращо се на около 63 светлинни години от Земята. Светлинната година е разстоянието, което светлината изминава за една година - 9,5 трилиона километра.

Подобно на всички бели джуджета, то е изключително плътно, тъй като събира около 70 процента от масата на Слънцето в обект с размерите на Земята.

Астроном любител съзря най-старото небесно бяло джудже

Звезди с маса до осем пъти по-голяма от тази на нашето Слънце изглежда са обречени да завършат жизнения си път като бели джуджета. 

Наблюдаваното бяло джудже е започнало живота си като звезда с маса около два пъти по-голяма от тази на Слънцето, като е живяло вероятно 1,2 милиарда години, преди да навлезе в "предсмъртните си мъки".

Астрономите са установили, че тези звезди поглъщат фрагменти от планети и луни, както и астероиди. В новото изследване специалистите за пръв път са открили издайнически признак за този процес - белег върху повърхността на бялото джудже, съставен от метални елементи от планетарен фрагмент или астероид, който то е погълнало.

Не е ясно какъв тип тяло е оставило белега, който включва желязо, никел, титан, хром, магнезий и други елементи.

Изследователите са останали изненадани от откритието, тъй като са предполагали, че отломките ще се смесят с останалия материал на повърхността на бялото джудже, отбелязва водещият автор Стефано Бануло. 

Много бели джуджета имат диск от отломки, който обикаля около тях - останки от планетарна система. Този материал постепенно пада върху повърхността на звездата.

"Казваме, че атмосферата на тези звезди е "замърсена с метални елементи", отбелязва Бануло.

"Нашето Слънце ще се превърне в бяло джудже след 5 милиарда години и вероятно ще бъде замърсено от нашата планетарна система", допълва Джей Фарихи от изследователския екип.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
899 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.28 | 02:37

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.02.27 | 18:57

1
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo

Добави коментар

Водещи новини