Стар сателит на Европейската космическа агенция ще навлезе в земната атмосфера

  • 14 февруари 2024 11:17

  • 274
  • 1
Стар сателит на Европейската космическа агенция ще навлезе в земната атмосфера
© pixabay

Сателит на Европейската космическа агенция (ЕКА), служил за наблюдение на Земята - ERS-2, ще навлезе неконтролирано в атмосферата, съобщи АФП, позовавайки се на агенцията. Сателитът не се използва от 13 години. 

Очаква се по-голямата част от устройството да изгори в атмосферата. 

Подобни действия се предприемат рядко от ЕКА. 

През 2011 г. ERS-2 беше изключен и започна процес по извеждане от орбита с цел избягване на инцидентно разрушаване и разпръскване на опасни отломки, които биха могли да засегнат активните сателити и Международната космическа станция (МКС). 

Навлизането на сателита в атмосферата трябва да стане в срок до една седмица. Рискът от щети, причинени от отломките на 2,5-тонния ERS-2, е минимален, обявиха експерти на ЕКА на пресконференция. 

Стар сателит на НАСА ще падне на Земята

През юли 2023 г. европейският сателит Aeolus беше свален контролирано и падна в Атлантически океан, тъй като неговата орбита - 300 км, беше по-ниска от тази на ERS-2, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.14 | 11:50

1
Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст, това подобри се.кса ни и спаси брака ни. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини