Обещания, но и рискове: какво носи срещата между блокчейна и изкуствения интелект?

  • 31 януари 2024 13:57

  • 592
  • 2
Обещания, но и рискове: какво носи срещата между блокчейна и изкуствения интелект?
© Bing Image Creator

Изкуственият интелект (AI) открадна част от блясъка на криптовалутите през последната година. Обсебената от Web3 и метавселената Силициева долина изглежда насочи вниманието си изцяло към големите езикови модели и приложения като ChatGPT.

Някои блокчейн проекти се опитаха да се възползват от новата AI мания. Но макар приложения като криптостартъпа за биометрия Worldcoin – от създателя на OpenAI Сам Алтман, да са намерили употреба, която обединява и двата свята, много криптопроекти с вкус на изкуствен интелект се усещат повече като яхване на вълната, отколкото като нещо съществено, пише CoinDesk.

Кой е Виталик Бутерин – хлапето, което стана милиардер?

Но каквито и рискове да крие, според съоснователя на мрежата на етериума Виталик Бутерин, смесването на криптотехнологията и AI остава обещаващо. В блог публикация Бугерин коментира къде според него криптотехнологията и AI могат да се срещнат през идните години, въпреки че предупреди и за предизвикателства.

Използвайки аналогията за „игра“, Бутерин раздели възможните места на среща на изкуствения интелект и блокчейна на четири отделни категории, пише investor.bg. 

Най-изпълнимата категория, по думите му, съдържа приложения, където AI служи като играч в играта. На най-високо ниво категорията включва приложения, където „крайният източник на стимули идва от протокол с човешки принос“. Пример за това биха били прогнозите: AI може да бъде използван за прогнозиране на изхода от дадени събития, а базиран на блокчейна механизъм да прилага правилата за това до каква степен изкуственият интелект (или човека, който го оперира) да бъде възнаграждаван на база на прогнозата си.

За 14 часа: Трейдър направи 1.6 милиона долара от меме токен

Следващата категория на „голям потенциал, но и с висок риск“ включва приложения, където AI ще се използва от потребители, за да „разберат криптосвета около тях“ и да гарантира, че тяхното поведение „отговаря на техните намерения“. Тук Бутерин дава пример с услуги за засичане на измами, включително като ги предупреждава, че може би си взаимодействат със зловреден софтуер. Подобни приложения могат да бъдат значително подсилени от AI.

Третата категория, определена от Бутерин, описва приложения, при които AI определя правилата на играта. Той дава пример с „AI съдии“, но предупреждава за особено внимание при разработването на подобна възможност. Тук приложението може да бъде в помощ на децентрализираните автономни организации (DAO) да взимат субективни решения, използвайки изкуствен интелект.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
592 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 11:06

2
❤️ Г­о­р­е­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­м­и­­ч­е­­­т­­­а­­­ ­в­­и­ ­­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­а­­т ­­-­­­ X­­­1­­8­­.­F­U­­­N

2024.01.31 | 18:12

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини