Истинските цветове на планетите Уран и Нептун бяха показани за първи път

  • 05 януари 2024 22:54

  • 2579
  • 6
Истинските цветове на планетите Уран и Нептун бяха показани за първи път
© pixabay

Истинските цветове на планетите Уран и Нептун бяха показани за първи път, съобщава БТА. Досегашните представи за това как изглеждат двете планети са били погрешни, обяви научен екип, воден от британски астрономи. 

Изображения, заснети от космическа мисия през 80-те години, показаха Нептун в наситеносин цвят, а Уран - в зелен. Но ново изследване разкри, че двата ледени гиганта са в сходни синьо-зелени нюанси.

По-ранните снимки на Нептун са имали за цел да покажат детайли от атмосферата на планетата и затова са били обработени. Така е бил променен истинският цвят на планетата. "Направили са нещо, което прави всеки в Инстаграм", каза пред радио Би Би Си 4 професор Катрин Хeйманс от университета в Единбург, Шотландия. "Акцентирането върху синьото е било, за да се видят подробности от атмосферата на Нептун, затова и планетата изглежда много синя. В действителност Нептун е доста подобен на Уран." 

10 юли е специален ден във Вселената, настъпват важни астрологични събития

Астрономите знаят от дълго време, че повечето снимки на двете планети не показват истинските им цветове, каза професор Патрик Ъруин от университета в Оксфорд, който ръководи настоящото изследване. "Изкуствено наситеният син цвят на планетата беше известен сред учените, но във времето това се забрави."

Д-р Робърт Мейси, заместник-директор на Кралското астрономическо общество, обясни, че обработването на снимките е обичайна процедура при астрономическите изследвания. "Глупаво е да се гледа астрономическо изображение и да не се има предвид, че то е обработено. Обработката е необходима, за да се видят детайли. Няма никаква конспирация и нищо не се крие." 

Професор Ъруин и неговият екип са използвали оригиналните данни, за да покажат "най-точното представяне досега" на цветовете на Нептун и Уран. 

Снимките, направени от космическия апарат "Вояджър 2", са били в три отделни цвята. Те са рекомбинирани, за да се създаде една цветна снимка. Контрастът е подсилен, за да се видят детайли от облаците и ветровете на планетите. В случая на Нептун процесът е направил цвета по-син, отколкото е в действителност.  

За настоящото изследване учените са използвали данни от космически телескоп "Хъбъл" и от спектроскопа на Европейската южна обсерватория. И при двете устройства всеки пиксел е с непрекъснат спектър на цветовете. Това дава възможност да се покаже истинският цвят на двете планети.

Анализът разкрива, че Уран и Нептун са в сходни синьо-зелени нюанси. Нептун има малко добавено синьо, което се дължи на по-тънкия слой мъгла на планетата. 

Изследването показва, че Уран изглежда малко по-зелен по време на лятото и зимата, когато един от полюсите му е насочен към Слънцето. По време на пролетта и есента, когато слънцето е над екватора, оттенъкът е по-син. 

Изследването е публикувано в научното списание на Кралското астрономическо общество (Monthly Notices of the RAS). 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2579 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.01.07 | 03:22

6
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
j

2024.01.06 | 09:01

3
na nibiru koga???
j

2024.01.06 | 12:55

5
iskam da lupkam makq ti

2024.01.06 | 11:02

4
Рептилоид, пак ли ти? У дома ли искаш?

2024.01.06 | 03:24

2
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото, независимо от възрастта но и лекува болести. Това е много готино нещо, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

2024.01.06 | 00:29

1
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Xmiss.pw

Добави коментар

Водещи новини