"Спейс Екс" отложи с едно денонощие изстрелването на "Фалкон хеви"

  • 11 декември 2023 11:35

  • 837
  • 1
"Спейс Екс" отложи с едно денонощие изстрелването на "Фалкон хеви"
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Спейс Екс" отложи в неделя вечерта с едно денонощие опита си да изстреля за пети път тази година ракета „Фалкон хеви“, съобщи АП.

Летяща едва за девети път в историята, ракетата „Фалкон хеви“ ще трябва да излети от стартовата площадка 39-A на Космическия център Кенеди по време на 10-минутен прозорец, който се отваря в 03:14 ч. българско време във вторник (01:14 GMT). Резервен вариант по време на идентичен прозорец е наличен след още 24 часа.

Притесненията, свързани с метеорологичните условия, бяха проблем и от частната космическа компания „Спейс Екс“ обявиха, че ще използват предоставеното от отлагането време, за да извършат допълнителни проверки преди старта. Метеоролозите прогнозират 75% вероятност за добри метеорологични условия в понеделник във Флорида, които ще намалеят до 60% във вторник.

Най-мощната ракета в света изпълни първи търговски полет

Полезният товар за мисията, наречена USSF-52, е орбиталният изпитателен апарат X-37B, който е на седмото си пътуване в космоса. 

Първите степени на ускорителите извършват петия си полет и „Спейс Екс“ планира след изстрелването и двете да се приземят още веднъж обратно в зоните за кацане 1 и 2 на Кейп Канаверал.

Най-мощната ракета носител в света беше изстреляна успешно (снимки)

„Фалкон хеви“, който полетя за първи път през 2018 г., изпълнява третата си мисия. Мощната ракета е по същество три ракети „Фалкон 9“, свързани една с друга, които генерират 4.5 милиона килограма тяга при изстрелване - най-мощната налична търговска ракета, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
837 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.11 | 14:59

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини